Нови сражения между Армения и Азербайджан с участие на авиация

439 прочитания

Нови тежки сражения се разгоряха неочаквано днес, 27 септември 2020 г., между въоръжените сили на Армения и Азербайджан в спорния регион Нагорни Карабах. И двете страни са използвали авиация.

Сраженията са стартирали сутринта, като и двете страни се обвиняват взаимно за началото им. Армения заявява, че азербайджанските сили са стартирали офанзива в някои райони на спорния регион, докато Азербайджан твърди, че арменските сили са започнали артилерийски обстрел, като в отговор армията на Азербайджан е предприела контраофанзива.

Ясно е, че и двете страни са задействали авиация, артилерия и бронирани машини в сраженията, които продължиха през целия ден. Азербайджан заяви, че в края на деня е заел няколко села и височини в спорния район, но от арменското МО отхвърлиха тези твърдения.

Армения официално заяви, че е свалила четири противникови вертолета и още 28 безпилотни апарата, както и че е унищожила 35 бронирани машини от различен тип. От своя страна Азербайджан твърд, че са унищожени 12 арменски зенитни комплекса „Оса”.

Армения признава за 16 убити и 100 ранени свои военнослужещи, а Азербайджан признава единствено за един свален вертолет, но без жертви.

Азербайджанските въоръжени сили публикуваха няколко видеоклипа, заснети от борда на БЛА, на които се вижда, че поне три пускови установки на ЗРК 9К33 „Оса-АКМ” са била унищожена. Много вероятно това да е извършено от въоръжени безпилотни апарати, като анализ на видеокадрите показва, че най-вероятно се касае за турските Bayraktar TB2 използващ малокалибрените боеприпаси MAM-L.

През лятото, сред поредния епизод на сражения в Нагорни Карабах, Азербайджан обяви, че купува неназован тип въоръжени турски БЛА, но няма официални съобщения дали сделката е била приключена. Има подозрения, че при днешните сражения турските Bayraktar TB2 са били оперирани от турски екипажи.

Отделно, през целия ден имаше активност на турски Bayraktar TB2 от собствената им територия, в граничните с Армения зони.

Армения от своя страна публикува множество клипове, на които се вижда унищожаване на азербайджански танкове и БМП, но от клиповете не става ясно как са поразени те. По-късно през деня бе публикувана и компилация с азербайджански жертви и унищожена техника, като в началото на клипа се виждат останки от летателен апарат от неизвестен тип.

След Войната за Нагорни Карабах (1988 – 1994 г.) двете страни влизат в периодични сражения по линията на контрол в спорният регион. Днешните сражения, обаче са най-тежките от 2016 г. насам, като и двете страни използват далекобойна артилерия и ракети, както и голямо количество бронирана техника. Прави впечатление и масовото използване на безпилотни апарати, най-вече от азербайджанска страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Курсантите от ВВВУ се заклеха днес
Следваща публикация
Стартира съвместният „ер полисинг” със САЩ
439 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D

Гръцкото правителство е решило да приеме офертата на САЩ за 70 броя употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrier. Вертолетите формално се подаряват, но покрай тях има други разходи, които гръцката страна ще плати.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Аварира Ми-171 на македонската полиция

Транспортен вертолет Ми-171Е от състава на вертолетния отряд към македонската полиция е аварирал днес, 4 май 2020 г., на летище Скопие. Няма загинали.

Меню