Пристигнаха италианските Eurofighter, които ще носят съвместен „ер полисинг”

16 прочитания

Днес, 7 юли 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха четири изтребителя Eurofighter Typhoon от състава на ВВС на Италия. Машините ще изпълняват съвместна операция по „ер полисигн” с българските ВВС.

Четирите изтребителя Eurofighter пристигнаха от Италия по двойки малко преди обед днес. Преди кацането си в авиобаза Граф Игнатиево, всяка двойка прелиташе над Пловдив и след това облитаха международното летище на града, явно запознавайки се с резервните летища в района.

Четирите изтребителя са от състава на 4-то крило Горсето, 36-то крило Джоя дел Коле и 37-мо крило базирано в Трапани. Те ще се поддържат от 110 души, в които влизат пилоти, инженери, техници и поддръжащ персонал.

Машините се приземиха в България с пълен боекомплект от четири ракети „въздух-въздух” IRIS-T и четири ракети „въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM. Два от изтребителите бяха с два допълнителни резервоара, а другата двойка долетя с три баки.

В съобщение на Съюзното командване на НАТО се казва, че италианските изтребители ще преминат през опознавателни полети в българското въздушно пространство и след това ще се сертифицират от командния център за въздушни операции на НАТО (Combined Air Operations Centre) в Торахон, Испания.

Италианските изтребители ще изпълняват съвместни полети с българските МиГ-29, ще участват в мисията „ер полисинг”, ще извършват въздушно патрулиране и ще участват в операции по прехват и визуална идентификация.

Съвместната операция по „ер полисинг” ще трае от 15 юли до 15 октомври 2017 г. Министерският съвет даде разрешение за това на 21 юни тази година. Италианските изтребители и контингент имат разрешение за престой в България до ноември. България няма финансови ангажименти към италианската мисия.

От една седмица в района на Пловдив пристига персонали оборудване на италианските ВВС. Летяща цистерна KC-767 докара на летище Пловдив персонал и оборудване, а с три полета на транспортните самолети Ан-124 „Руслан” в Граф Игнатиево бе докарана самолетообслужваща техника.

Снимки – авиобаза Граф Игнатиево

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов също заговори за купуване на новопроизведен изтребител
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Новопроизведен изтребител, но след влаковете
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню