Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

32 прочитания

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Връзки с обществеността на 99-то крило на ВВС на САЩ е съобщило за катастрофата, която е станала на 5 септември 2017 г. около 18 часа местно време. При инцидентът е загинал подполковник Ерик Шултц (на снимката), пилот-изпитател от американските ВВС, който преди това е работил по програмата F-35.

ВВС на САЩ са заявили, че се води разследване и ще предоставят допълнителна информация, когато тя е налична. Пентагона официално е отказал да предостави информация за типа летателен апарат, с който е станала катастрофата, тъй като това е класифицирана информация, но заявяват, че инцидентът е станал по време на тренировъчен полет.

Единствено е известно, че машината е принадлежала на Командването за материално обезпечаване на ВВС на САЩ (AFMC). Командването отговаря за изпитателния център в авиобаза Нелис.
Катастрофата е станала на около 185 km северозападно от авиобаза Налис, която значи, че машината се е разбила в т.нар. „Зона 51”. Груум лейк е официалното име на авиобазата, която се намира в едноименното пресъхнало солено езеро. Тя е център на различни секретни проекти още от края на 50-те, когато там се изпитва U-2.

Въпреки, че първоначално имаше съмнения, че ВВС на САЩ се опитват да прикрият катастрофа на F-35, началник-щаба на ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн е заявил, че не става въпрос за инцидент с този тип.

Теориите за това какъв самолет е аварирал са няколко. На първо място, възможно е да става въпрос за F-117. Въпреки, че самолетът официално бе свален от въоръжение през април 2008 г. е добре известно, че ограничен брой от тези машини все още се използват за изпитания.

Друга възможност е катастрофа с боен самолет съветско/руско производство, който се изпитва в Груум лейк. Добре известен факт е, че там се тестват Су-27 и МиГ-29, като през януари тази година се появиха снимки, които показват Су-27 изпълняващ маневрен бой с F-16.

Третата опция е да става дума за катастрофа с непознат пилотируем изпитателен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт
Следваща публикация
Сърбия е стартовия клиент на въоръжен H145M
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Достигнаха до останките на катастрофиралия лек самолет в Македония

Спасителните и разследващи екипи са достигнали до останките на катастрофиралия в Македония лек самолет Cessna P210N. Потвърдена е смъртта на всички четирима намиращи се на борда, както и че те са български граждани.

Полетите с B-1B са възстановени

Първият тежък бомбардировач B-1B е започнал да лети отново, след като типа бе спрян от полети за близо месец, поради проблеми с катапултната система. Това съобщава Air Force Times.

Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш

Два учебно-тренировъчни самолети Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш са се сблъскали във въздуха. Инцидентът е станал през нощта на 27 декември 2017 г. Всички четирима летци са се катапултирали успешно.

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Карго 767 катастрофира в Тексас

Товарен Boeing 767-300ER катастрофира при кацане в близост до Хюстън, Тексас. На борда на машината се е намирал тричленен екипаж, за който се смята, че е загинал.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Меню