Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

19 прочитания

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Връзки с обществеността на 99-то крило на ВВС на САЩ е съобщило за катастрофата, която е станала на 5 септември 2017 г. около 18 часа местно време. При инцидентът е загинал подполковник Ерик Шултц (на снимката), пилот-изпитател от американските ВВС, който преди това е работил по програмата F-35.

ВВС на САЩ са заявили, че се води разследване и ще предоставят допълнителна информация, когато тя е налична. Пентагона официално е отказал да предостави информация за типа летателен апарат, с който е станала катастрофата, тъй като това е класифицирана информация, но заявяват, че инцидентът е станал по време на тренировъчен полет.

Единствено е известно, че машината е принадлежала на Командването за материално обезпечаване на ВВС на САЩ (AFMC). Командването отговаря за изпитателния център в авиобаза Нелис.
Катастрофата е станала на около 185 km северозападно от авиобаза Налис, която значи, че машината се е разбила в т.нар. „Зона 51”. Груум лейк е официалното име на авиобазата, която се намира в едноименното пресъхнало солено езеро. Тя е център на различни секретни проекти още от края на 50-те, когато там се изпитва U-2.

Въпреки, че първоначално имаше съмнения, че ВВС на САЩ се опитват да прикрият катастрофа на F-35, началник-щаба на ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн е заявил, че не става въпрос за инцидент с този тип.

Теориите за това какъв самолет е аварирал са няколко. На първо място, възможно е да става въпрос за F-117. Въпреки, че самолетът официално бе свален от въоръжение през април 2008 г. е добре известно, че ограничен брой от тези машини все още се използват за изпитания.

Друга възможност е катастрофа с боен самолет съветско/руско производство, който се изпитва в Груум лейк. Добре известен факт е, че там се тестват Су-27 и МиГ-29, като през януари тази година се появиха снимки, които показват Су-27 изпълняващ маневрен бой с F-16.

Третата опция е да става дума за катастрофа с непознат пилотируем изпитателен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия е стартовия клиент на въоръжен H145M
Следваща публикация
Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Q400 катастрофира в Непал

Турбовитлов пътнически самолет Bombardier Q400 катастрофира при кацане на международното летище на Катманду, Непал. Инцидентът, който е станал днес, 12 март 2018 г., е причинил 49 жертви сред 71-те намиращи се на борда.

Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

Boeing 737 загуби част от обшивката на двигателя си в полет

Boeing 737 на американската авиокомпания Southwest Airlines загуби част от обшивката на двигателя си в полет, а парчета от него разхерметизираха самолета, което доведе до смъртта на един от пасажерите. Инцидентът е станал днес, 17 април 2018 г.

Меню