Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

33 прочитания

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Връзки с обществеността на 99-то крило на ВВС на САЩ е съобщило за катастрофата, която е станала на 5 септември 2017 г. около 18 часа местно време. При инцидентът е загинал подполковник Ерик Шултц (на снимката), пилот-изпитател от американските ВВС, който преди това е работил по програмата F-35.

ВВС на САЩ са заявили, че се води разследване и ще предоставят допълнителна информация, когато тя е налична. Пентагона официално е отказал да предостави информация за типа летателен апарат, с който е станала катастрофата, тъй като това е класифицирана информация, но заявяват, че инцидентът е станал по време на тренировъчен полет.

Единствено е известно, че машината е принадлежала на Командването за материално обезпечаване на ВВС на САЩ (AFMC). Командването отговаря за изпитателния център в авиобаза Нелис.
Катастрофата е станала на около 185 km северозападно от авиобаза Налис, която значи, че машината се е разбила в т.нар. „Зона 51”. Груум лейк е официалното име на авиобазата, която се намира в едноименното пресъхнало солено езеро. Тя е център на различни секретни проекти още от края на 50-те, когато там се изпитва U-2.

Въпреки, че първоначално имаше съмнения, че ВВС на САЩ се опитват да прикрият катастрофа на F-35, началник-щаба на ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн е заявил, че не става въпрос за инцидент с този тип.

Теориите за това какъв самолет е аварирал са няколко. На първо място, възможно е да става въпрос за F-117. Въпреки, че самолетът официално бе свален от въоръжение през април 2008 г. е добре известно, че ограничен брой от тези машини все още се използват за изпитания.

Друга възможност е катастрофа с боен самолет съветско/руско производство, който се изпитва в Груум лейк. Добре известен факт е, че там се тестват Су-27 и МиГ-29, като през януари тази година се появиха снимки, които показват Су-27 изпълняващ маневрен бой с F-16.

Третата опция е да става дума за катастрофа с непознат пилотируем изпитателен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт
Следваща публикация
Сърбия е стартовия клиент на въоръжен H145M
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с хърватски OH-58D

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори

Австралийският борд за транспортна безопасност (ATSB) излезе с окончателния си доклад за издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines от 8 март 2014 г. От документа става ясно, че не могат да се направят никакви категорични заключения за причината за инцидента, докато не бъдат открити неговите останки.

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

HH-60W изпълни първи полет

Новият вертолет на ВВС на САЩ HH-60W, предназначен за изпълнение на мисии по бойно търсене и спасяване, изпълни първия си полет вчера, 17 май 2019 г.

Ми-8 катастрофира в Сибир

Ми-8АМТ катастрофира днес, 4 август 2018 г., с 18 човека на борда си при излитане в Сибир. Всички намиращи се във вертола са загинали.

Меню