Сърбия е стартовия клиент на въоръжен H145M

36 прочитания

Сърбия ще бъде стартов клиент на въоръжения със системата HForce вертолет H145M. Това съобщава производителят Airbus Helicopters.

В края на 2016 г. сръбското правителство поръча девет вертолета H145M. Шест от машините са предназначени за ВВС на страната, като четири от тях ще са въоръжени със системата HForce. Останалите три вертолета са за МВР на страната. Доставките ще станат факт в периода 2018 – 2019 г. До сега нямаше информация, че Сърбия ще въоръжава част от своите H145M.

Airbus Helicopters съобщи, че в края на август е бил изпълнен първия полет на H145M със системата HForce. Полетът е бил извършен от завода на компанията в Доналвьорт.

Airbus Helicopters демонстрира за първи път системата HForce през март 2016 г. Тя е опростена модулна система, която позволява въоръжаването на вертолети H125M, H145M и H225M. HForce включва борден компютър Rockwell Collins Deutschland FMC-4212, нашлемна система за целеуказване и изобразяване Thales Scorpion, оптико-електронна прицелно-обзорна система на Wescam и стойки за прикачване на въоръжението.

Стандартно е възможно вертолетите да получат 12,7-mm картечен контейнер, 70-mm НУРС, 20-mm оръдие, както и управляемо въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”.

Системата качена на H145M трябва да бъде сертифицирана до 2018 г. Предстоят тестове на неуправляемото въоръжение в Унгария и на управляемото в Швеция.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ
Следваща публикация
САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…
Меню