40 години от първия редовен пътнически полет на Ту-144

136 прочитания

Точно преди 40 години, на 1 ноември 1977 г., е извършен първият пътнически полет със съветския свръхзвуков пасажерски лайнер Ту-144. Полетът е от московското летище Домодедово до Алма Ата.

За изпълнение на регулярни пътнически полети на Аэрофлот са предадени два самолета – СССР-77109 (заводски номер 05-2) и СССР-77110 (заводски номер 06-1), а решениято за влизане в търговска експлоатация идва, след като през октомври 1977 г. Ту-144 с двигатели НК-144А получава сертификат за летателна годност.

Първият полет с пасажери по редовната линия на Аэрофлот е извършен на 1 ноември 1977 г. Полетът е с номер 499 и трябва да излети в 08,30 часа местно време, но пада акумулатора на подвижната стълба, което забавя излитането с половин час. В крайна сметка излитането става в 09,03 часа, а два часа по-късно самолетът каца в столицата на Казахстанската ССР Алма-Ата.

Обратният полет с номер 500 излита от Алма-Ата в 13,28 часа. Командир на екипажа е Борис Кузнецов, а полетите са извършени с борд СССР-77109. Машината превозва по точно 80 пасажери и в двете посоки. Две години по-рано, през декември 1975 г. стартира опитната експлоатация на Ту-144 по същата линия, но вместо пасажери свръхзвуковия лайнер превозва поща.

Ту-144 лети по маршрута Домодедово – Алма-Ата веднъж седмично. Разстоянието от 3260 km се покрива за два часа, а максималната скорост която самолета достига по време на полет е 2000 km/h, а крайсерската височина на полет е 17 000 m. Билетите за полетите с Ту-144 свършват седмици по-рано и са с 22 рубли по-скъпи от стандартния билет по маршрута, който е 62 рубли и 50 купейки.

Експлоатацията на типа по редовните линии на Аэрофлот е мъчна. Самолетът излита с 98 тона керосин и изразходва около 40 тона на всеки час във въздуха. Ако по някаква причина не може да се кацне на основното летище се разполага със скромен горивен запас за достигане до запасно такова. Поради това с Ту-144 се лети само при перфектно време на основните и запасните летища.

Редовната пътническа експлоатация на типа продължава по-малко от седем месеца. На 23 май 1978 г. катастрофира при изпитателен полет подобрения Ту-144Д. Шест дни по-късно е взето решение за спиране на пътническите полети в Аэрофлот. От 1 ноември 1977 г. до края на май са били изпълнени 55 полета и са превозени 3284 пасажери.

В края на 1978 г. се правят предложения за възстановяване на редовните пътнически полети, след като причините за катастрофата са изяснени, но това среща съпротивата на министъра на гражданската авиация Борис Бугаев, който е отявлен противник на влагане на средства в свръхскъпия и сложен самолет.

Двата Ту-144, които официално са предадени на Аэрофлот, са доработени и в началото на 1980 г. са върнати на авиокомпанията, но така и не идва заповед за тяхната повторна пътническа експлоатация. През юли 1983 г. е спряна работа по програмата, след като става ясно, че самолетът няма перспективи за нормална икономия на експлоатацията, а подобрения вариант Ту-144Д, който трябва да може да покрива дистанцията Москва – Хабаровкс продължава да среща технически трудности.

Свързани теми

Предишна публикация
15 години от старта на операциите на „България ер”
Следваща публикация
Първи самолети, първа война
136 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

B-17 катастрофира в САЩ

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.

Граф Игнатиево – реактивното начало

Днешната 3-та авиобаза Граф Игнатиево празнува на 17 март, а датата е свързана с указа за създаването на 10-а изтребителна авиодивизия. Разбира се, летището има история и от преди това, за което може да прочетете тук. А, за това, как започва реактивният период на летището, може да прочетете в настоящия текст.

Меню