Последен редовен търговски полет на Ту-134 в Русия

1K прочитания

Последният редовен търговски полет с ветерана Ту-134 бе извършен днес, 21 май 2019 г. в Русия. Самолетът е принадлежал на авиокомпанията „Алроса”.

Полетът 6R-693 е извършен между сибирския град Мирний до Новосибирск, а на борда са се намирали 70 пасажери. Самолетът е излетял в 10,40 часа местно време и се е приземил час по-късно.

Машината, която е била с регистрация RA-65693, е била посрещната с тържествена церемония в Новосибирск.

Планира се самолетът да бъде предаден на авиационния музей на Новосибирск.

За последните две години „Алроса” бе единствената авиокомпания в Русия, която продължаваше да експлоатира Ту-134 по редовни пътнически линии.

RA-65693 е от версията Б-3 и влиза в експлоатация през май 1980 г., като първоначално лети са латвийския отряд на Аерофлот, след което за кратко лети в латвийската авиокомпания Latavio. В края на 90-те се връща в Русия, където сменя няколко оператора, като дори за кратко е личен самолет на певицата Алла Пугачова. От 2000 г. започва да лети за „Алроса”, където приключва и летателната си кариера.

Ту-134, чиято търговска експлоатация стартира през септември 1967 г., продължава да лети по света, като десетки бройки се експлоатират от въоръжените сили на Русия, както и в различни държавни институции, където се използва за учебен самолети и за превози. Предполага се, че има отделни летящи самолети в Сирия, Украйна, Судан и Северна Корея.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing
Следваща публикация
Половин век от първия полет на Ан-26
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ми-8 катастрофира в Сибир

Ми-8АМТ катастрофира днес, 4 август 2018 г., с 18 човека на борда си при излитане в Сибир. Всички намиращи се във вертола са загинали.

B-17 катастрофира в САЩ

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.

Най-успешният дивизион

Известният словашки военен журналист Мирослав ДЮРЕШИ се занимава от няколко години с изследване на действията на противовъздушната отбрана на Югославия по време на войната от 1999 г. и завързва сериозни познанства с военни, участвали в отбраната на Белград. В тази статия той проследява бойните действия на най-успешния зенитно-ракетен дивизион, участвал в отбраната на Белград.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Меню