Последен редовен търговски полет на Ту-134 в Русия

1K прочитания

Последният редовен търговски полет с ветерана Ту-134 бе извършен днес, 21 май 2019 г. в Русия. Самолетът е принадлежал на авиокомпанията „Алроса”.

Полетът 6R-693 е извършен между сибирския град Мирний до Новосибирск, а на борда са се намирали 70 пасажери. Самолетът е излетял в 10,40 часа местно време и се е приземил час по-късно.

Машината, която е била с регистрация RA-65693, е била посрещната с тържествена церемония в Новосибирск.

Планира се самолетът да бъде предаден на авиационния музей на Новосибирск.

За последните две години „Алроса” бе единствената авиокомпания в Русия, която продължаваше да експлоатира Ту-134 по редовни пътнически линии.

RA-65693 е от версията Б-3 и влиза в експлоатация през май 1980 г., като първоначално лети са латвийския отряд на Аерофлот, след което за кратко лети в латвийската авиокомпания Latavio. В края на 90-те се връща в Русия, където сменя няколко оператора, като дори за кратко е личен самолет на певицата Алла Пугачова. От 2000 г. започва да лети за „Алроса”, където приключва и летателната си кариера.

Ту-134, чиято търговска експлоатация стартира през септември 1967 г., продължава да лети по света, като десетки бройки се експлоатират от въоръжените сили на Русия, както и в различни държавни институции, където се използва за учебен самолети и за превози. Предполага се, че има отделни летящи самолети в Сирия, Украйна, Судан и Северна Корея.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing
Следваща публикация
Половин век от първия полет на Ан-26
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

50 години от първия полет на L-39

Преди точно половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…

Първи самолети, първа война

Днес близо 115 години след появата на това чудо авиацията с гордост всеки българин може да отбележи приноса на първите дейци на родното въздухоплаване, донесли в малка България последните достижения на чисто новата технология за летене с апарати, по-тежки от въздуха.

Меню