Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

2K прочитания

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

Самолетът е изпълнявал редовен полет на Аерофлот от Шереметиево за Мурманск. Машината е излетяла в 18,04 часа местно време. Малко след излитането е обявена извънредна ситуация на борда и командирът се е отправил за аварийно кацане на Шереметиево. Самолетът се е приземил в 18,31 часа местно време. От разпространение видеоклипове се вижда, че приземяването е с висока вертикална скорост, самолетът отскача от пистата и след това се стоварва отново на нея. Веднага е избухнал в пламъци и след това е излязъл от пистата.

Според руската информационна агенция ТАСС, на борда на самолета са се намирали 73 пасажери и петчленен екипаж. Агенцията съобщава за потвърдено 13 загинали, но по-късно от разследващите органи са съобщили, че могат със сигурност да потвърдят, че едва 37 от намиращите се 78 души на борда са оживели. Официалният брой на загиналите все още се изяснява.

По неофициална информация, евакуацията е била затруднена, тъй като множество от пътниците са носили със себе си своя ръчен багаж.

В интернет има публикувани множество видеоклипове на които се вижда, че пасажерите се евакуират от самолета, докато той гори.

Пожарът е бил загасен за около 45 минути. Кадри заснети след това показват, че опашната част е практически унищожена.

ТАСС цитира представители на разследващите органи, според които става въпрос за удар на мълния, след което е отказала голяма част от авиониката на самолета. Не е имало и връзка с ръководството на въздушното движение. По време на аварийното кацане, самолетът е докоснал пистата с много голяма вертикална скорост, което е довело до разрушения в него. Тази версия е била потвърдена и от един от членовете на екипажа.

Летището в Шереметиево първоначално бе затворено, а след това бе отворена за полети едната от двете му писти.

Инцидентът е станал със самолет Суперджет 100 с руска гражданска регистрация RA-89098 и сериен номер 95135. Машината е била произведена през 2017 г. и до момента на катастрофата е била налетяла около 1400 часа. Командирът на екипажа е имал нальот от 6800 часа на Суперджет 100 и Boeing 737.

Това е втората катастрофа със Суперджет 100 от началото на търговската му експлоатация. През май 2012 г. един от прототипите се разби при демонстрационен полет в Индонезия. Тогава загинаха всички намиращи се на борда 45 души. Причината за катастрофата тогава бе сблъсък с терена, поради грешка на екипажа.

Свързани теми

Предишна публикация
Руските регулатори няма да спират полетите със Суперджет 100
Следваща публикация
Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш

Два учебно-тренировъчни самолети Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш са се сблъскали във въздуха. Инцидентът е станал през нощта на 27 декември 2017 г. Всички четирима летци са се катапултирали успешно.

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…

Аерофлот поръча 50 броя МС-21

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за доставка на 50 тяснофюзелажни лайнери МС-21. Това съобщава руският вестник „Ведомости”.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Меню