80 години от първия полет на Ил-2

767 прочитания

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

Замисълът за създаване на специализиран брониран щурмови самолет датира от декември 1937 г., след като първоначалните анализи от боевете в гражданската война в Испания показват, че авиацията в момента е слабо ефективна при изпълнение на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.

През май 1938 г. съветското правителство одобрява проекта и натоварва с него авиоконструктора Сергей Илюшин и неговото конструкторско бюро. Машината трябва да е се задвижва от един бутален двигател АМ-34, двуместна, с максимална скорост при земята от 400 km/h, да има бомбов товар от 300 kg., сериозна бронировка и картечно въоръжение.

През януари 1939 г. Илюшин приключва с проектирането на самолета, който по онова време в известен, като БШ-2. Междувременно е решено щурмовикът да получи новия и по-мощен мотор АМ-35 (1350 hp), което позволява усилване на бронировката и въоръжението.

През лятото на 1939 г. проектът става приоритетен и Илюшин е принуден да ускори темпа на работа.

Първият прототип на БШ-2 полита на 2 октомври. Самолетът се управлява от летеца-изпитател Владимир Коккинаки. Той обаче продължава едва 10 минути, заради прегряване на двигателя. Вторият прототип изпълнява дебютен полет на 30 декември.

Заводските изпитания, обаче вървят мъчно, най-вече заради неудовлетворителната работа на новия бутален двигател АМ-35 и проблемите с охлаждането му, предвид, че той фактически се намира в изцяло бронирания корпус на самолета.

Държавните изпитания стартират през април 1940 г. Съветските военни обаче не са доволни, като определят самолета, като твърде утежнен за двигателя си. Прави се препоръка за поставяне на още по-мощния АМ-38 (1625 hp), иска се и поставяне на две 23-mm оръдия вместо 12,7-mm картечници, както и редица други подобрения.

Илюшин, който по същото време работи и по подобряването на бомбардировача ДБ-3 има проблем да отговори на всички тези изисквания. Междувременно, съветското правителство поръчва на Сухой да започне работа по своя щурмовик ОБШ (Су-6), като резервен вариант.

С цел решаване на част от техническите проблеми е решено БШ-2 да се преработи в едноместен самолет, като се елиминира бордния стрелец. През октомври работата по усъвършенстването на самолетът е приключена. През декември 1940 г. БШ-2 официално е прекръстен на Ил-2.

Едноместният Ил-2 с двигател АМ-38 преминава през държавни изпитания през февруари – март 1941 г. Серийното производство стартира практически веднага след това.

Ил-2 се сглобява до 1945 г. и е произведен в 36 183 броя, което го превръща в най-масово строения боен самолет в историята. Щурмовикът се сражава от първия до последния ден на съветското участие във Втората световна война, спечелвайки си безспорна бойна слава.

България получава 120 броя Ил-2 през лятото на 1945 г. Бойната служба на типа у нас е сравнително кратка. През 1947 г. 48 броя Ил-2 са предадени на Югославия, а останалите служат активно до началото на 50-те, когато започват да се подменят от по-съвършения Ил-10. Ил-2 служи в българските ВВС до към края на 1955 г., като последната му роля е самолет за коригиране на артилерийския огън. Един такъв щурмовик е запазен в Музея на авиацията в Крумово.

Свързани теми

Предишна публикация
B-17 катастрофира в САЩ
Следваща публикация
Половин век от първия полет на Ми-24
767 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха анализите във формированията на ВВС

Днес, 10 януари 2018 г., се проведе анализът на дейността през изминалата 2017 г. във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” – Долна Митрополия с участието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от ВВС.

Су-25 стреля на „Шабла 2020“

Българските ВВС разпространиха ефектно видео от участието на Су-25 на Съвместните бойни стрелби по въздушни…
Меню