Унгария разпродава своите МиГ-29

78 прочитания

Унгария ще се опита да намери клиенти за пенсионираните си изтребители МиГ-29. Това съобщава IHS Jane’s.

Унгарското МО е обявило вече процедура за продажба на пенсионираните изтребители, както и голямо количество резервни части и въоръжение към тях. Оферти ще се приемат от 14 до 16 ноември 2017 г.

За продажба са пуснати 23 броя изтребители МиГ-29, като общата им цена е 4,8 млрд. форинта (около $18 млн.). Освен тях за продажба са пуснати и 20 двигателя РД-33, ракети от боекомплекта на изтребителя и 1251 отделни резервни части.

Състоянието на изтребителите е неясно, но почти всички са съхранявани на открито в авиобаза Кечкемет. Унгарските ВВС спряха полетите с МиГ-29 през декември 2010 г., след като преминаха изцяло на Gripen C/D.

Това не е първият опит на Унгария да се оттърве от старите си изтребители. През 2011, след това през 2013 и отново през 2015 г., страната стартираше различни търгове за продажбата на излишните МиГ-29, но или не се явяваха кандидати или подадените оферти бяха невалидни.

През 1993 г. унгарските ВВС получават 28 нови изтребителя МиГ-29 от Русия за сметка на външнотърговския дълг, който страната има към Унгария. По време на експлоатацията им са загубени при аварии и катастрофи три самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries
Следваща публикация
Корозия по F-35A е спряла доставката на изтребителя за месец
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Меню