Унгария разпродава своите МиГ-29

77 прочитания

Унгария ще се опита да намери клиенти за пенсионираните си изтребители МиГ-29. Това съобщава IHS Jane’s.

Унгарското МО е обявило вече процедура за продажба на пенсионираните изтребители, както и голямо количество резервни части и въоръжение към тях. Оферти ще се приемат от 14 до 16 ноември 2017 г.

За продажба са пуснати 23 броя изтребители МиГ-29, като общата им цена е 4,8 млрд. форинта (около $18 млн.). Освен тях за продажба са пуснати и 20 двигателя РД-33, ракети от боекомплекта на изтребителя и 1251 отделни резервни части.

Състоянието на изтребителите е неясно, но почти всички са съхранявани на открито в авиобаза Кечкемет. Унгарските ВВС спряха полетите с МиГ-29 през декември 2010 г., след като преминаха изцяло на Gripen C/D.

Това не е първият опит на Унгария да се оттърве от старите си изтребители. През 2011, след това през 2013 и отново през 2015 г., страната стартираше различни търгове за продажбата на излишните МиГ-29, но или не се явяваха кандидати или подадените оферти бяха невалидни.

През 1993 г. унгарските ВВС получават 28 нови изтребителя МиГ-29 от Русия за сметка на външнотърговския дълг, който страната има към Унгария. По време на експлоатацията им са загубени при аварии и катастрофи три самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries
Следваща публикация
Корозия по F-35A е спряла доставката на изтребителя за месец
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

Меню