Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

51 прочитания

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

„Както аз подчертах в моя телефонен разговор с премиера Бойко Борисов проведен на 18 декември и както моят заместник Съливан е заявил по време на визитата си в София през миналата седмица, САЩ са ангажирани да работят с българското правителство за да дадат финални условия за потенциалната сделка за F-16, които да са в рамките на бюджета и изискванията, като се дадат и върхови способности”, е заявил Помпео, цитиран в съобщение качено на сайта на Държавния департамент на САЩ.

В съобщението още се повтаря, че за последните 25 години са дадени над $200 млн. в рамките на военна помощ за България, а други $100 млн. са вложени в съвместните съоръжение в Ново Село и Граф Игнатиево.

Съобщението на Държавния департамент на САЩ идва в момент, в който става все по-ясно, че правителството ще реши, кой да бъде новия боен самолет в най-скоро време. Премиерът Борисов вече заяви, че според него F-16 е най-добрият избор, но и съобщението може да се разглежда, като увеличаване на натиска от американска страна.

Интересно е, че вчера правителствената информационна служба съобщи за телефонния разговор между Борисов и Помпео, но бе общо заявено, че в разговора са се засегнали темите за отбраната и сигурността, докато в съобщението на Държавния департамент се акцентира именно върху евентуалната сделка за F-16.

Миналият петък (14 декември 2018 г.), представители на Lockheed Martin заявиха, че са подобрили условията си по офертата за F-16, но според военния министър Каракачанов е ставало въпрос за само обещание, че има място за преговори, но след като американската оферта бъде избрана. Публична тайна е, че американската оферта не влиза в българския бюджет от 1,5 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)
Следваща публикация
Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Меню