Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

53 прочитания

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

„Както аз подчертах в моя телефонен разговор с премиера Бойко Борисов проведен на 18 декември и както моят заместник Съливан е заявил по време на визитата си в София през миналата седмица, САЩ са ангажирани да работят с българското правителство за да дадат финални условия за потенциалната сделка за F-16, които да са в рамките на бюджета и изискванията, като се дадат и върхови способности”, е заявил Помпео, цитиран в съобщение качено на сайта на Държавния департамент на САЩ.

В съобщението още се повтаря, че за последните 25 години са дадени над $200 млн. в рамките на военна помощ за България, а други $100 млн. са вложени в съвместните съоръжение в Ново Село и Граф Игнатиево.

Съобщението на Държавния департамент на САЩ идва в момент, в който става все по-ясно, че правителството ще реши, кой да бъде новия боен самолет в най-скоро време. Премиерът Борисов вече заяви, че според него F-16 е най-добрият избор, но и съобщението може да се разглежда, като увеличаване на натиска от американска страна.

Интересно е, че вчера правителствената информационна служба съобщи за телефонния разговор между Борисов и Помпео, но бе общо заявено, че в разговора са се засегнали темите за отбраната и сигурността, докато в съобщението на Държавния департамент се акцентира именно върху евентуалната сделка за F-16.

Миналият петък (14 декември 2018 г.), представители на Lockheed Martin заявиха, че са подобрили условията си по офертата за F-16, но според военния министър Каракачанов е ставало въпрос за само обещание, че има място за преговори, но след като американската оферта бъде избрана. Публична тайна е, че американската оферта не влиза в българския бюджет от 1,5 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)
Следваща публикация
Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

Бавно бързане и без Super Hornet при финалните преговори за нов изтребител

Ще се бърза, но бавно при финалните преговори за покупка на нов боен самолет, а от процеса е изпаднал американският двудвигателен изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това стана ясно от изказвания на представители на МО, днес 15 ноември 2018 г.

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Появиха се подробности за модернизацията на Mirage 2000 в ОАЕ

Модернизацията на изтребителите Mirage 2000 от състава на ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде доста сериозна и ще включва подмяна на повечето ключови системи на изтребителя. Това съобщава Forecast International.

Меню