Корозия по F-35A е спряла доставката на изтребителя за месец

25 прочитания

Lockheed Martin са спрели доставките на всички F-35 за един месец, след като е била открита корозия надвишаваща стандартите. Доставките са били спрени между 21 септември и 20 октомври тази година.

Проблемът е бил открит по време на рутинен преглед на F-35A в авиобаза Хил, Юта. По време на него е открита „корозия, която надхвърля стандартите” на мястото, където композитната обшивка на изтребителя се закрепя за алуминиевата конструкция.

Според Пентагона, цитирана от Reuters, проблемът се е състоял в липсата на подходящо покритие на крепежния елемент, който закрепва композитния панел за алуминиевия корпус на изтребителя. Според американското военно ведомство, този проблем не засяга непосредствено безопасността на полетите и е по вина на Lockheed Martin.

В момента Пентагона, експортните клиенти и Lockheed Martin разработват план за инспекция на всички доставени около 250 изтребителя F-35 и отстраняване на всякаква възникнала корозия.

От Пентагона са заявили, че на вече доставените изтребители ще бъде поставено временно покрити на проблемните крепежни елементи в рамките на плановите ремонти на изтребителя, а от Lockheed Martin са взели мерки за подобряване на технологията на работа при новопроизведените изтребители.

Очаква се проблемът да не наруши съществено плановете за доставка на F-35. За тази година Lockheed Martin трябва да достави 66 машини от този тип за САЩ и експортните клиенти.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария разпродава своите МиГ-29
Следваща публикация
Румъния взима и UH-1Y и подписва за 60 нови вертолета от три типа
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Меню