Корозия по F-35A е спряла доставката на изтребителя за месец

24 прочитания

Lockheed Martin са спрели доставките на всички F-35 за един месец, след като е била открита корозия надвишаваща стандартите. Доставките са били спрени между 21 септември и 20 октомври тази година.

Проблемът е бил открит по време на рутинен преглед на F-35A в авиобаза Хил, Юта. По време на него е открита „корозия, която надхвърля стандартите” на мястото, където композитната обшивка на изтребителя се закрепя за алуминиевата конструкция.

Според Пентагона, цитирана от Reuters, проблемът се е състоял в липсата на подходящо покритие на крепежния елемент, който закрепва композитния панел за алуминиевия корпус на изтребителя. Според американското военно ведомство, този проблем не засяга непосредствено безопасността на полетите и е по вина на Lockheed Martin.

В момента Пентагона, експортните клиенти и Lockheed Martin разработват план за инспекция на всички доставени около 250 изтребителя F-35 и отстраняване на всякаква възникнала корозия.

От Пентагона са заявили, че на вече доставените изтребители ще бъде поставено временно покрити на проблемните крепежни елементи в рамките на плановите ремонти на изтребителя, а от Lockheed Martin са взели мерки за подобряване на технологията на работа при новопроизведените изтребители.

Очаква се проблемът да не наруши съществено плановете за доставка на F-35. За тази година Lockheed Martin трябва да достави 66 машини от този тип за САЩ и експортните клиенти.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария разпродава своите МиГ-29
Следваща публикация
Румъния взима и UH-1Y и подписва за 60 нови вертолета от три типа
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

Меню