САЩ разработват нова ракета за въздушен бой

15 прочитания

САЩ вече две години разработват нова ракета, предназначена за далечен въздушен бой. Това става ясно от документи свързани с бюджета за отбрана на Съединените щати, цитирани от Flightglobal.

Проектът, който е известен като LREW (long-range engagement weapon) е бил стартиран от офиса на секретаря по отбраната на САЩ преди две години и има за цел „запазване на въздушното превъзходство”.

През миналата година е бил извършен анализ на възможната конструкция, техническите изисквания и инженеринговите предизвикателства, но техните резултати са класифицирани. В документите се заявява, че LREW се разработва за всички видове въоръжени сили на САЩ.

Въпреки, че по LREW се работи от две години, за сега проекта е успял да се скрие от общественото внимание, тъй като е минавал в различни и на пръв поглед маловажни пера във военните бюджети на САЩ.

Наличието на програмата обаче показва, че САЩ се интересува от създаването на нова ракета за въздушен бой, която да допълва или изцяло да замести сега използваните Raytheon AIM-120 AMRAAM.

Още през април 2017 г. се е публикувало примерно изображение на LREW (горе). Не е ясно дали то отразява някаква реална концепция. Картината изобразява сравнително голяма ракета с две степени, която се изстрелва от вътрешния оръжеен отсек на F-22.

През 2014 г. въоръжените сили на САЩ започнаха да получават новата ракета за въздушен бой AIM-120D. За нея се смята, че може да поразява цели на дистанция от около 160 km. В същото време Русия и Китай водят различни разработки на далекобойни ракети „въздух-въздух”.

Свързани теми

Предишна публикация
Построиха 150-тия Сухой Суперджет 100
Следваща публикация
Италия представи концепцията си за заместник на AW129
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-35 стреля с Р-37М

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип…

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Gripen E с първи оръжейни изпитания

Gripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Меню