Италия представи концепцията си за заместник на AW129

53 прочитания

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Новият вертолет, който има условното означение AH-249A трябва да влезе на въоръжение през 2025 г. Италианското правителство сключи договор с Leonardo през януари 2017 г. за разработка на машината и построяването и изпитването на три прототипа. Проектът има означението NEES (от италианското Nuovo elicottero da esplorazione e scorta – Нов вертолет за ескорт и разузнаване). През миналата година италианският парламент отпусна €487 млн. за програмата.

С цел спестяване на средства, по-малък технологичен риск и скъсяване времето за разработка и изпитания, новият боен вертолет ще стъпва на технологиите използвани от вертолет AW149 (военната версия на AW189). Машината ще взаимства двигателите, редуктора, динамичната система и други системи и агрегати.

Очаква се максималната излетна маса на вертолета да е между 7 и 8 тона, което ще постави машината над Airbus Helicopters Tiger (максимална излетна маса от 6 тона) и малко под AH-1Z (максимална излетна маса от 8,4 тона). В същото време вертолетът ще е значително по-лек от модели като AH-64, Ми-28 и Ка-52, чиято максимална излетна маса е над 10 тона.

Основната задача на AH-249 ще е да даде достатъчно високи летателни и тактико-технически характеристики, които да превъзхождат значително тези на сега използваните AW129. В момента италианските въоръжени сили не могат да разчитат на машината ефективно да съпровожда транспортните вертолети NH90 и CH-47F, тъй като им отстъпва по скорост и продължителност на полета.

Така се цели крайсерската скорост на AH-249 да достига 260 km/h (около 210 km/h при AW129), а продължителността на полет да е поне три часа (два, при сегашната машина). В същото време бойният товар трябва да достигне 1800 kg, което е с тон повече от този на AW129.

Освен това ще се търсят и по-добри характеристики при полети на големи надморски височини и при висока температура.

От гледна точка на компановка, тя плътно повтаря тази на AW129, като новият вертолет изглежда като уголемена версия на предшественика си, а например носовата част изглежда практически същата.

AH-249 ще има трицевно 20-mm оръдие M197 в носа си, а останалото управляемо и неуправляемо въоръжение ще се разполага на крилото. Италия още не е избрала какво управляеми ракети да интегрира на машината, но се предполага, че това ще е израелската Spike NLOS.

От гледна точка на авиониката също се планират сериозни подобрения, най-вече в областта на обмена на данни, възможността за работа с безпилотни апарати.

Очаква се първият прототип на машината да полети през 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия избира нов въоръжен вертолет
Следваща публикация
Черна гора ще търси нови средни вертолети
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия ще купува въоръжен AW169

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Меню