Италия представи концепцията си за заместник на AW129

83 прочитания

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Новият вертолет, който има условното означение AH-249A трябва да влезе на въоръжение през 2025 г. Италианското правителство сключи договор с Leonardo през януари 2017 г. за разработка на машината и построяването и изпитването на три прототипа. Проектът има означението NEES (от италианското Nuovo elicottero da esplorazione e scorta – Нов вертолет за ескорт и разузнаване). През миналата година италианският парламент отпусна €487 млн. за програмата.

С цел спестяване на средства, по-малък технологичен риск и скъсяване времето за разработка и изпитания, новият боен вертолет ще стъпва на технологиите използвани от вертолет AW149 (военната версия на AW189). Машината ще взаимства двигателите, редуктора, динамичната система и други системи и агрегати.

Очаква се максималната излетна маса на вертолета да е между 7 и 8 тона, което ще постави машината над Airbus Helicopters Tiger (максимална излетна маса от 6 тона) и малко под AH-1Z (максимална излетна маса от 8,4 тона). В същото време вертолетът ще е значително по-лек от модели като AH-64, Ми-28 и Ка-52, чиято максимална излетна маса е над 10 тона.

Основната задача на AH-249 ще е да даде достатъчно високи летателни и тактико-технически характеристики, които да превъзхождат значително тези на сега използваните AW129. В момента италианските въоръжени сили не могат да разчитат на машината ефективно да съпровожда транспортните вертолети NH90 и CH-47F, тъй като им отстъпва по скорост и продължителност на полета.

Така се цели крайсерската скорост на AH-249 да достига 260 km/h (около 210 km/h при AW129), а продължителността на полет да е поне три часа (два, при сегашната машина). В същото време бойният товар трябва да достигне 1800 kg, което е с тон повече от този на AW129.

Освен това ще се търсят и по-добри характеристики при полети на големи надморски височини и при висока температура.

От гледна точка на компановка, тя плътно повтаря тази на AW129, като новият вертолет изглежда като уголемена версия на предшественика си, а например носовата част изглежда практически същата.

AH-249 ще има трицевно 20-mm оръдие M197 в носа си, а останалото управляемо и неуправляемо въоръжение ще се разполага на крилото. Италия още не е избрала какво управляеми ракети да интегрира на машината, но се предполага, че това ще е израелската Spike NLOS.

От гледна точка на авиониката също се планират сериозни подобрения, най-вече в областта на обмена на данни, възможността за работа с безпилотни апарати.

Очаква се първият прототип на машината да полети през 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора ще търси нови средни вертолети
Следваща публикация
Русия и Украйна вероятно ще се разберат за експлоатацията на Ан-124
83 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Индия търси 111 леки морски вертолета

Индийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 111 леки морски вертолети с общо назначение. Цената на проекта възлиза на около $3,5 млрд. и трябва да включва сериозно участие на местната индустрия.

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Меню