Италия представи концепцията си за заместник на AW129

81 прочитания

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Новият вертолет, който има условното означение AH-249A трябва да влезе на въоръжение през 2025 г. Италианското правителство сключи договор с Leonardo през януари 2017 г. за разработка на машината и построяването и изпитването на три прототипа. Проектът има означението NEES (от италианското Nuovo elicottero da esplorazione e scorta – Нов вертолет за ескорт и разузнаване). През миналата година италианският парламент отпусна €487 млн. за програмата.

С цел спестяване на средства, по-малък технологичен риск и скъсяване времето за разработка и изпитания, новият боен вертолет ще стъпва на технологиите използвани от вертолет AW149 (военната версия на AW189). Машината ще взаимства двигателите, редуктора, динамичната система и други системи и агрегати.

Очаква се максималната излетна маса на вертолета да е между 7 и 8 тона, което ще постави машината над Airbus Helicopters Tiger (максимална излетна маса от 6 тона) и малко под AH-1Z (максимална излетна маса от 8,4 тона). В същото време вертолетът ще е значително по-лек от модели като AH-64, Ми-28 и Ка-52, чиято максимална излетна маса е над 10 тона.

Основната задача на AH-249 ще е да даде достатъчно високи летателни и тактико-технически характеристики, които да превъзхождат значително тези на сега използваните AW129. В момента италианските въоръжени сили не могат да разчитат на машината ефективно да съпровожда транспортните вертолети NH90 и CH-47F, тъй като им отстъпва по скорост и продължителност на полета.

Така се цели крайсерската скорост на AH-249 да достига 260 km/h (около 210 km/h при AW129), а продължителността на полет да е поне три часа (два, при сегашната машина). В същото време бойният товар трябва да достигне 1800 kg, което е с тон повече от този на AW129.

Освен това ще се търсят и по-добри характеристики при полети на големи надморски височини и при висока температура.

От гледна точка на компановка, тя плътно повтаря тази на AW129, като новият вертолет изглежда като уголемена версия на предшественика си, а например носовата част изглежда практически същата.

AH-249 ще има трицевно 20-mm оръдие M197 в носа си, а останалото управляемо и неуправляемо въоръжение ще се разполага на крилото. Италия още не е избрала какво управляеми ракети да интегрира на машината, но се предполага, че това ще е израелската Spike NLOS.

От гледна точка на авиониката също се планират сериозни подобрения, най-вече в областта на обмена на данни, възможността за работа с безпилотни апарати.

Очаква се първият прототип на машината да полети през 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора ще търси нови средни вертолети
Следваща публикация
Русия и Украйна вероятно ще се разберат за експлоатацията на Ан-124
81 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…
Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…
Меню