Турция започна изпитанията на новите си ракети „въздух-въздух”

31 прочитания

Първите изпитания на новите турски ракети „въздух-въздух” Gökdogan и Bozdogan са вече изпълнени и са включвали пускове от наземни установки. Това съобщава Анадолската агенция.

Изпитанията са били проведени на полигон в района на град Синоп и са включвали неуправляеми пускове по балистична траектория от наземни установки. Ракетите са падали в Черно море и основната цел е била проверка на работата на ракетните им двигатели.

В края на 2018 г. се планират пускове от наземни установки с вече работеща система за управление. След това трябва да се пристъпи и към въздушни пускове и изпитания. Оптимистично се планира през 2020 г. двете ракети да постъпят на въоръжение в турските ВВС.

Gökdogan (Сокол скитник) е предназначена за близък бой, а Bozdogan (Малък сокол), която се използва за боеве извън зоната на визуален контакт.

Gökdogan има твърдоговривен ракетен двигател, който дава голяма тяга и има малка димна следа, като разполага и с управляем вектор на тягата, което гарантира висока маневреност, особено в крайния етап на полет. Главата за самонасочване е двуканална инфрачервена, която се рекламира с голяма устойчивост срещу смущения.

Bozdogan използва сходен двигател, но няма управляем вектор на тягата. Сходството между двете ракети продължава с използване на еднаква бойна глава. И двете ракети могат да се използват от стандартното пусково LAU-129.

Насочването на Bozdogan е радарно, като ракетата може да не получава допълнително насочване от радара на изстрелялия я изтребител. Захват на целта може да се получи и след изстрелването, като ракетата има дейта линк, през който може да се получава допълнителна информация от изтребителя. Bozdogan има режим за насочване по противниковите смущения.

Разработката и на двете ракети става по поръчка на турските ВВС, които смятат да интегрират ракетите на собствените си изтребители F-16, перспективният изтребител TF-X и теоретично на F-35. Разработката, която се води от 2013 г., е основно с цел осигуряване на независимост от САЩ при доставката на въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?
Следваща публикация
Завършиха вторият прототип на МС-21
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

САЩ разработват нова ракета за въздушен бой

САЩ вече две години разработват нова ракета, предназначена за далечен въздушен бой. Това става ясно от документи свързани с бюджета за отбрана на Съединените щати, цитирани от Flightglobal.

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…
Меню