Турция започна изпитанията на новите си ракети „въздух-въздух”

25 прочитания

Първите изпитания на новите турски ракети „въздух-въздух” Gökdogan и Bozdogan са вече изпълнени и са включвали пускове от наземни установки. Това съобщава Анадолската агенция.

Изпитанията са били проведени на полигон в района на град Синоп и са включвали неуправляеми пускове по балистична траектория от наземни установки. Ракетите са падали в Черно море и основната цел е била проверка на работата на ракетните им двигатели.

В края на 2018 г. се планират пускове от наземни установки с вече работеща система за управление. След това трябва да се пристъпи и към въздушни пускове и изпитания. Оптимистично се планира през 2020 г. двете ракети да постъпят на въоръжение в турските ВВС.

Gökdogan (Сокол скитник) е предназначена за близък бой, а Bozdogan (Малък сокол), която се използва за боеве извън зоната на визуален контакт.

Gökdogan има твърдоговривен ракетен двигател, който дава голяма тяга и има малка димна следа, като разполага и с управляем вектор на тягата, което гарантира висока маневреност, особено в крайния етап на полет. Главата за самонасочване е двуканална инфрачервена, която се рекламира с голяма устойчивост срещу смущения.

Bozdogan използва сходен двигател, но няма управляем вектор на тягата. Сходството между двете ракети продължава с използване на еднаква бойна глава. И двете ракети могат да се използват от стандартното пусково LAU-129.

Насочването на Bozdogan е радарно, като ракетата може да не получава допълнително насочване от радара на изстрелялия я изтребител. Захват на целта може да се получи и след изстрелването, като ракетата има дейта линк, през който може да се получава допълнителна информация от изтребителя. Bozdogan има режим за насочване по противниковите смущения.

Разработката и на двете ракети става по поръчка на турските ВВС, които смятат да интегрират ракетите на собствените си изтребители F-16, перспективният изтребител TF-X и теоретично на F-35. Разработката, която се води от 2013 г., е основно с цел осигуряване на независимост от САЩ при доставката на въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?
Следваща публикация
Полша купува още четири M-346
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Турция все пак преговаря за Су-35

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.

Меню