Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

9 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

По каталожна цена цената на сделката би била $16 млрд. От Emirates и Airbus са отказали официален коментар за Reuters. Очаква се сделката да бъде обявена на авиационното изложение в Дубай, което стартира утре, 12 ноември 2017 г.

Дубайското авиационно изложение идва във време, когато в Персийския залив има няколко политически кризи и нарастващо съмнение, че гигантските авиокомпании от региона ще могат да запазят страхотния темп на експанзия, които демонстрират в последните години.

Emirates в момента е най-големият оператор на A380 в света. Поръчките на авиокомпанията са за 142 самолета от този тип, като само преди седмица Emirates получи своя стотен самолет.

Гигантът A380 влезе в търговска експлоатация преди 10 години, но поръчките за него са далеч от това, на което Airbus се надяваше, когато стартира проекта. В последните три години, обаче нетните поръчки за типа са нула. Към края на октомври 2017 г. Airbus има поръчки за 317 машини от този тип и вече е доставил на крайните клиенти 217.

Вместо да поръчват гиганта A380 повечето авиокомпании избраха да купуват по-малки широкофюзелажни авиолайнери, но и техните поръчки не са тива, на което Airbus и Boeing се надяваха в последните години. И двамата производители гледат към авиокомпаниите от Близкия изток с надежда за нови продажби.

Airbus тази година изостава сериозно от Boeing по реализирани продажби, като към момента европейската компания изостава с близо 35%.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.
Следваща публикация
САЩ поръчват стотици летателни апарати в бюджета за 2018 г.
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Airbus отново биха Boeing по поръчки

След трескаво финализиране на сделки в края на годината, от европейския самолетостроител Airbus обявиха, че имат 1109 нетни поръчки за 2017 г., което е с близо 200 повече от поръчките на архиконкурента Boeing.

Меню