Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

9 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

По каталожна цена цената на сделката би била $16 млрд. От Emirates и Airbus са отказали официален коментар за Reuters. Очаква се сделката да бъде обявена на авиационното изложение в Дубай, което стартира утре, 12 ноември 2017 г.

Дубайското авиационно изложение идва във време, когато в Персийския залив има няколко политически кризи и нарастващо съмнение, че гигантските авиокомпании от региона ще могат да запазят страхотния темп на експанзия, които демонстрират в последните години.

Emirates в момента е най-големият оператор на A380 в света. Поръчките на авиокомпанията са за 142 самолета от този тип, като само преди седмица Emirates получи своя стотен самолет.

Гигантът A380 влезе в търговска експлоатация преди 10 години, но поръчките за него са далеч от това, на което Airbus се надяваше, когато стартира проекта. В последните три години, обаче нетните поръчки за типа са нула. Към края на октомври 2017 г. Airbus има поръчки за 317 машини от този тип и вече е доставил на крайните клиенти 217.

Вместо да поръчват гиганта A380 повечето авиокомпании избраха да купуват по-малки широкофюзелажни авиолайнери, но и техните поръчки не са тива, на което Airbus и Boeing се надяваха в последните години. И двамата производители гледат към авиокомпаниите от Близкия изток с надежда за нови продажби.

Airbus тази година изостава сериозно от Boeing по реализирани продажби, като към момента европейската компания изостава с близо 35%.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.
Следваща публикация
САЩ поръчват стотици летателни апарати в бюджета за 2018 г.
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Меню