Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

3 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

По каталожна цена цената на сделката би била $16 млрд. От Emirates и Airbus са отказали официален коментар за Reuters. Очаква се сделката да бъде обявена на авиационното изложение в Дубай, което стартира утре, 12 ноември 2017 г.

Дубайското авиационно изложение идва във време, когато в Персийския залив има няколко политически кризи и нарастващо съмнение, че гигантските авиокомпании от региона ще могат да запазят страхотния темп на експанзия, които демонстрират в последните години.

Emirates в момента е най-големият оператор на A380 в света. Поръчките на авиокомпанията са за 142 самолета от този тип, като само преди седмица Emirates получи своя стотен самолет.

Гигантът A380 влезе в търговска експлоатация преди 10 години, но поръчките за него са далеч от това, на което Airbus се надяваше, когато стартира проекта. В последните три години, обаче нетните поръчки за типа са нула. Към края на октомври 2017 г. Airbus има поръчки за 317 машини от този тип и вече е доставил на крайните клиенти 217.

Вместо да поръчват гиганта A380 повечето авиокомпании избраха да купуват по-малки широкофюзелажни авиолайнери, но и техните поръчки не са тива, на което Airbus и Boeing се надяваха в последните години. И двамата производители гледат към авиокомпаниите от Близкия изток с надежда за нови продажби.

Airbus тази година изостава сериозно от Boeing по реализирани продажби, като към момента европейската компания изостава с близо 35%.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx купува карго версия на ATR 72-600
Следваща публикация
Emirates поръчва 40 броя Boeing 787-10
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

Меню