Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

8 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

По каталожна цена цената на сделката би била $16 млрд. От Emirates и Airbus са отказали официален коментар за Reuters. Очаква се сделката да бъде обявена на авиационното изложение в Дубай, което стартира утре, 12 ноември 2017 г.

Дубайското авиационно изложение идва във време, когато в Персийския залив има няколко политически кризи и нарастващо съмнение, че гигантските авиокомпании от региона ще могат да запазят страхотния темп на експанзия, които демонстрират в последните години.

Emirates в момента е най-големият оператор на A380 в света. Поръчките на авиокомпанията са за 142 самолета от този тип, като само преди седмица Emirates получи своя стотен самолет.

Гигантът A380 влезе в търговска експлоатация преди 10 години, но поръчките за него са далеч от това, на което Airbus се надяваше, когато стартира проекта. В последните три години, обаче нетните поръчки за типа са нула. Към края на октомври 2017 г. Airbus има поръчки за 317 машини от този тип и вече е доставил на крайните клиенти 217.

Вместо да поръчват гиганта A380 повечето авиокомпании избраха да купуват по-малки широкофюзелажни авиолайнери, но и техните поръчки не са тива, на което Airbus и Boeing се надяваха в последните години. И двамата производители гледат към авиокомпаниите от Близкия изток с надежда за нови продажби.

Airbus тази година изостава сериозно от Boeing по реализирани продажби, като към момента европейската компания изостава с близо 35%.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.
Следваща публикация
САЩ поръчват стотици летателни апарати в бюджета за 2018 г.
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Новият главен продавач на Airbus ще се съсредоточи върху A330neo

Новият шеф на продажбите и маркетинга на Airbus Ерик Шултц се надява да спечели поне двама нови клиенти за модела A330neo в рамките на тази година и ще съсредоточи вниманието си върху него с надеждата за повече продажби през годината. Това съобщава Reuters.

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Меню