Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

11 прочитания

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

До сега се очакваше, че сделката ще бъде приключена във втората половина на 2018 г., тъй като тя трябваше да премине през одобрението на редица регулаторни органи, но тази процедура вървяла много по-бързо от очакването.

Бързото приключване на тази процедура ще позволи на Airbus да продава активно самолетите от CSeries на изложението във Фарнбъроу, заедно със своята супер успешна фамилия A320.

Това може да се окаже най-сериозната новина от предстоящото изложение, след като Boeing изглеждат все по-разколебани от стартирането на изцяло новия си широкофюзелажен средноразмерен самолет, който е известен неофициално като 797.

Airbus са отказали официални коментари за Bloomberg.

През октомври 2017 г. бе сключено споразумение между Bombardier и Airbus за продажба на 50,01% от проекта CSeries. В тази програма Bombardier е съдружник с инвестиционния фонд на правителството на канадската провинция Квебек Investissement Québec. След сделката Bombardier ще контролира 31% от проекта, а Investissement Québec 19%. Към 2023 г. Airbus ще има възможност да изкупи останалите дялове от проекта.

Свързани теми

Предишна публикация
В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс
Следваща публикация
Boeing 737 Max 7 изпълни дебютен полет
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител

Европейските самолетостроителни компании Airbus и Dassault вече започват да си съперничат за това, коя от тях ще поеме водещата роля в проекта за създаване на европейски изтребител от следващо поколение. Това съобщава Reuters.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus

Американският президент Доналд Тръпм заплаши, че ще наложи наказателни мита срещу пътническите самолети на европейския самолетостроител Airbus. Това обяви той днес, 9 април 2019 г., в профила си в социалната мрежа Twitter.

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Меню