Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

15 прочитания

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Поръчката е най-голяма в историята на гръцката гражданска авиация и е сред най-големите частни инвестиции на гръцка компания след срива на местната икономика през 2010 г.

В последните 12 месеца авиокомпанията е проучвала усилено семействата A320neo и Boeing 737 Max. В крайна сметка се е стигнал до извода, че европейското предложение е по-добро.

Сделката покрива покупката на 20 броя A320neo и 10 броя A321neo и запазва опции за още 12 машини от семейството на A320neo. Самолетите ще бъдат доставени между 2020 и 2025 г.

Все още не е взето решение дали самолетите да са с двигатели на CFM International или Pratt & Whitney. Възможността за избор между два конкурентни мотора е била сред причините избора да падне на Airbus.

Aegean Airlines днес експлоатира единичен A319, 38 броя A320 и девет A321. Лизинговите договори на повечето от тези самолети изтичат в периода 2019 – 2023 г.

В последните години бизнесът на Aegean Airlines се развива повече от добре. Приходите надхвърлиха €1,1 млрд. през 2017 г., а печалбата след облагане с данъци бе малко над €60 млн. Авиокомпанията е превозила малко над 13 млн. пасажери за миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА
Следваща публикация
Нова порция скандали около белгийския изтребителен конкурс
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

BelugaXL изпълни първи полет

Новият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

Меню