Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

33 прочитания

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

През това лято стана ясно, че канадското правителство иска да купи 88 нови многоцелеви изтребители, а не само 65 броя, какво се планираше до момента. Канада в момента експлоатира около 77 CF-18 (версия на F/A-18A/B).

С идването на власт на либерала Джъстин Трюдо бе взето решение вместо директно да се купи F-35A да се пристъпи към отворен конкурс. Преди това изборът имаше сериозни полемики около решението за директна покупка, включително и множество съобщения за манипулиране на информация от страна на канадското правителство и МО.

Официално канадското правителство разглежда всички възможни многоцелеви изтребители западно производство, включително и F-35, но най-вероятно няма да бъде изпращана покана за участие до Boeing, поради търговските спорове на компанията с Bombardier.

През ноември 2016 г. канадското правителство обяви, че ще стартира нов изтребителен конкурс преди изтичането на мандата му през октомври 2019 г., а като временна мярка за запазването на канадската въздушна мощ ще бъдат купени 18 броя F/A-18E/F Super Hornet.

Търговските спорове на Boeing с Bombardier обаче доведоха до това, че Канада се отказа от взимането на Super Hornet и вместо това започва разговори с Австралия за купуването на част от техните F/A-18A/B Hornet за поддръжка на наличните CF-18.

Канада планира да получи първия от своите нови изтребители през 2025 г. и да подмени целия си флот от CF-18 не по-късно от 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Малайзия ще търси лек изтребител
Следваща публикация
Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню