Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

20 прочитания

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Дори и страните от ЕС да решат да останат в споразумението, самолетите на Airbus имат в себе си много системи и агрегати произведени в САЩ, чийто експорт в Иран ще бъде забранен, а това значи, че няма начин да се доставят каквито и да е машини от европейския самолетостроител.

Изпълнителният директор на Airbus Americas Джефри Нитъл е заявил, че компанията му внимателно ще проучи решението на президента Тръмп и последващите действия на американските институции, но за сега по всичко си личи, че експортът на самолети ще е невъзможен.

От Boeing са заявили, че ще се съобразят напълно с всички ограничения наложени от правителството на САЩ.

Boeing беше постигнал споразумение за продажба на 110 броя 737 MAX и 30 броя 777 за няколко ирански авиокомпании, като стойността на сделката се очакваше да достигне $20 млрд.

Airbus имаше договореност за 21 броя A320, 24 A320neo, 27 A330, 18 A330neo и 12 броя A380. Ударът за Airbus ще бъде сериозен, защото продажбите на A330neo и A380 остават доста слаби.

Embraer също се готвеше да подпише за 20 броя E195, а ATR се бе споразумял за същото количество ATR 72.

До момента Иран е получил няколко самолета Airbus и поне осем ATR 72.

Ядреното споразумение с Иран може да бъде предоговорено, но за сега изглежда, че западните самолетостроители няма да могат да навлязат на иранския пазар, както се надяваха. В същото време това отваря възможност за Русия и Китай, ако успеят да доставят пътнически самолети без американски елементи в тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Вътрешни проблеми в Embraer забавят обединението с Boeing
Следваща публикация
Русия показа нови системи на парада по случай 9 май
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария купува C-390

Унгария купува два военно-транспортни самолета C-390 Millennium. Това съобщи днес, 17 ноември 2020 г., производителят…

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Меню