Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

20 прочитания

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Дори и страните от ЕС да решат да останат в споразумението, самолетите на Airbus имат в себе си много системи и агрегати произведени в САЩ, чийто експорт в Иран ще бъде забранен, а това значи, че няма начин да се доставят каквито и да е машини от европейския самолетостроител.

Изпълнителният директор на Airbus Americas Джефри Нитъл е заявил, че компанията му внимателно ще проучи решението на президента Тръмп и последващите действия на американските институции, но за сега по всичко си личи, че експортът на самолети ще е невъзможен.

От Boeing са заявили, че ще се съобразят напълно с всички ограничения наложени от правителството на САЩ.

Boeing беше постигнал споразумение за продажба на 110 броя 737 MAX и 30 броя 777 за няколко ирански авиокомпании, като стойността на сделката се очакваше да достигне $20 млрд.

Airbus имаше договореност за 21 броя A320, 24 A320neo, 27 A330, 18 A330neo и 12 броя A380. Ударът за Airbus ще бъде сериозен, защото продажбите на A330neo и A380 остават доста слаби.

Embraer също се готвеше да подпише за 20 броя E195, а ATR се бе споразумял за същото количество ATR 72.

До момента Иран е получил няколко самолета Airbus и поне осем ATR 72.

Ядреното споразумение с Иран може да бъде предоговорено, но за сега изглежда, че западните самолетостроители няма да могат да навлязат на иранския пазар, както се надяваха. В същото време това отваря възможност за Русия и Китай, ако успеят да доставят пътнически самолети без американски елементи в тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Вътрешни проблеми в Embraer забавят обединението с Boeing
Следваща публикация
Русия показа нови системи на парада по случай 9 май
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Silver Airways заяви 50 броя ATR 42

Американската регионална авиокомпания Silver Airways постигна споразумение за придобиване на 50 турбовитлови самолета ATR 42-600.…

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

Меню