Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

25 прочитания

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

“Няма да правя спекулации за датата на подписването. Всички дискусии са приключени и не се планират повече преговори с катарската страна. Договорът е изготвен и търсим най-подходящата дата за подписването му”, заявява Крис Бордмън, изпълнителен директор на отдела на BAE Systems за военни самолети.

На 17 септември 2017 г. в Доха бе подписан меморандум за разбирателство между Катар и Великобритания за доставката на 24 многоцелеви изтребителя Eurofighter и шест учебно-тренировъчни самолета Hawk.

За Катар това е третият модерен тип многоцелев изтребител, който се договаря за ВВС на страната в последните години. През април 2015 г. Катар обяви, че ще купи 24 броя Dassault Rafale и си запази опция за още 12 такива самолета. Сделката на стойност €6,3 млрд. бе подписана няколко седмици по-късно.

През юни 2017 г. за катарските ВВС бяха договорени и 36 броя от многоцелевия изтребител F-15QA. Сделката бе на стойност $12 млрд. През ноември миналата година САЩ даде разрешение за експорт на 72 броя от същия самолет.

В момента ВВС на Катар разполагат само с 12 броя Mirage 2000-5. Въвеждането на 84 нови многоцелеви изтребителя на въоръжение ще изисква огромно разрастване на военната авиация на страната, както от към инфраструктура, така и от към персонал.

Това е първата сделка за Eurofighter Typhoon от две години насам. През септември 2015 г. бе обявена сделка за 28 самолета за Кувейт. Освен страните производителки Германия, Италия, Испания и Великобритания, машината е на въоръжение в Австрия, Саудитска арабия, а отскоро и в Оман. Кувейт чака първите си доставки.

Машините за Катар ще бъдат сглобявани от BAE Systems, което ще удължи живота на производствената линия на типа във Великобритания след 2019 г., за когато се планираше доставянето на последните изтребители за Кралските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се подробности за модернизацията на Mirage 2000 в ОАЕ
Следваща публикация
Предстоят летателните изпитания на най-големия реактивен двигател
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Новият стар МиГ-35

Красимир ГРОЗЕВ разказва накратко за официалния публичен дебют на най-новото произведение на руския самолетостроител РСК „МиГ“.

Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS

Великобритания иска да запази водещата си роля в създаване на бойни самолети и няма да се задоволи с второстепенна роля в френско-германския проект за проектиране на боен самолет от следващо поколение FCAS. Това съобщава Reuters, цитирайки командващия на Кралските ВВС.

Меню