Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

24 прочитания

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

“Няма да правя спекулации за датата на подписването. Всички дискусии са приключени и не се планират повече преговори с катарската страна. Договорът е изготвен и търсим най-подходящата дата за подписването му”, заявява Крис Бордмън, изпълнителен директор на отдела на BAE Systems за военни самолети.

На 17 септември 2017 г. в Доха бе подписан меморандум за разбирателство между Катар и Великобритания за доставката на 24 многоцелеви изтребителя Eurofighter и шест учебно-тренировъчни самолета Hawk.

За Катар това е третият модерен тип многоцелев изтребител, който се договаря за ВВС на страната в последните години. През април 2015 г. Катар обяви, че ще купи 24 броя Dassault Rafale и си запази опция за още 12 такива самолета. Сделката на стойност €6,3 млрд. бе подписана няколко седмици по-късно.

През юни 2017 г. за катарските ВВС бяха договорени и 36 броя от многоцелевия изтребител F-15QA. Сделката бе на стойност $12 млрд. През ноември миналата година САЩ даде разрешение за експорт на 72 броя от същия самолет.

В момента ВВС на Катар разполагат само с 12 броя Mirage 2000-5. Въвеждането на 84 нови многоцелеви изтребителя на въоръжение ще изисква огромно разрастване на военната авиация на страната, както от към инфраструктура, така и от към персонал.

Това е първата сделка за Eurofighter Typhoon от две години насам. През септември 2015 г. бе обявена сделка за 28 самолета за Кувейт. Освен страните производителки Германия, Италия, Испания и Великобритания, машината е на въоръжение в Австрия, Саудитска арабия, а отскоро и в Оман. Кувейт чака първите си доставки.

Машините за Катар ще бъдат сглобявани от BAE Systems, което ще удължи живота на производствената линия на типа във Великобритания след 2019 г., за когато се планираше доставянето на последните изтребители за Кралските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се подробности за модернизацията на Mirage 2000 в ОАЕ
Следваща публикация
Предстоят летателните изпитания на най-големия реактивен двигател
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…
Меню