Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

51 прочитания

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

През февруари 2018 г. Кунасек каза, че повереното му министерство ще проучи отново обстоятелствата около покупката на изтребителите Eurofighter. През миналата година, неговият предшественик Ханс Петер Доскозил директно заяви, че до 2020 г. Eurofighter трябва да бъде свален от въоръжение и заменен с еднодвигателен изтребител с по-евтини експлоатационни разходи.

Кунасек, обаче не се обвърза с решението на Доскозил и вместо това започна отново да проучва въпроса с цената за експлоатацията на Eurofighter и потенциалните му алтернативи.

Сега министър Кунасек е обяснил, че чака експертен доклад по въпроса, като след това детайлите ще бъдат обсъдени на правителствено ниво. Той е казал още, че е необходимо до края на годината да бъде взето решение.

Предишният австрийски военен министър Доскозил стартира правна битка срещу Airbus и Eurofighter, обвинявайки ги в измами и съзнателна заблуда около финансовите измерения на експлоатацията на Eurofighter. Резултатите от всичко това все още не са ясни.

Все още върви криминално разследване по случая в Австрия, а разследването в Германия приключи, след като Airbus се съгласи да изплати глоба в размер на €80 млн., без да признава вина за евентуална корупция при сделката.

През 2003 г. Австрия избра Eurofighter за свой нов изтребител. Другите разглеждани кандидати бяха F-16C/D и Gripen C/D. Първоначално трябваше да бъдат купени 18 изтребители, но по-късно те бяха намалени на 15.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Пакистан взима T129
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Пакистан гледа към J-31

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът…

Армения купува Су-30СМ

Армения е купила от Русия многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това са съобщили от арменското военно министерство в отговор на запитване от руски медии.

Меню