Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

49 прочитания

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

През февруари 2018 г. Кунасек каза, че повереното му министерство ще проучи отново обстоятелствата около покупката на изтребителите Eurofighter. През миналата година, неговият предшественик Ханс Петер Доскозил директно заяви, че до 2020 г. Eurofighter трябва да бъде свален от въоръжение и заменен с еднодвигателен изтребител с по-евтини експлоатационни разходи.

Кунасек, обаче не се обвърза с решението на Доскозил и вместо това започна отново да проучва въпроса с цената за експлоатацията на Eurofighter и потенциалните му алтернативи.

Сега министър Кунасек е обяснил, че чака експертен доклад по въпроса, като след това детайлите ще бъдат обсъдени на правителствено ниво. Той е казал още, че е необходимо до края на годината да бъде взето решение.

Предишният австрийски военен министър Доскозил стартира правна битка срещу Airbus и Eurofighter, обвинявайки ги в измами и съзнателна заблуда около финансовите измерения на експлоатацията на Eurofighter. Резултатите от всичко това все още не са ясни.

Все още върви криминално разследване по случая в Австрия, а разследването в Германия приключи, след като Airbus се съгласи да изплати глоба в размер на €80 млн., без да признава вина за евентуална корупция при сделката.

През 2003 г. Австрия избра Eurofighter за свой нов изтребител. Другите разглеждани кандидати бяха F-16C/D и Gripen C/D. Първоначално трябваше да бъдат купени 18 изтребители, но по-късно те бяха намалени на 15.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Пакистан взима T129
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Меню