Шефът на Dassault призна за проблемите около FCAS

337 прочитания

Изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие, призна, че около проекта FCAS има сериозни спорове между участващите страни, което застрашава сключването на следващата договора за следващата фаза на разработка.

Трапие каза, че около проектът в момента има много препятствия, които са възникнали след като Испания се е присъединила. Така, вместо работата да се поделя наполовина, всяка от страните взима по 1/3. От индустриална гледна точка, обаче, това е довело до дисбаланс, защото франция участва с Dassault, а Испания и Германия със съответните поделения на Airbus. Така сега Airbus трябва да отговаря за 2/3 от работата.

„Приемам това, но това прави разпределение на работата по отделните системи по-трудна, особено при по-сложните”, казва Трапие, докато участва във виртуална пресконференция, на която бяха обявени резултатите на Dassault за 2020 г.

Според него, най-големият проблем е, че настоящата система на работа може да доведе до това, че няма да има ясен ръководител по отделните подпроекти, което би било катастрофално.

За проблемите около FCAS се чу в средата на февруари, когато стана ясно, че има проблеми около разпределение на индустриалните дялове и интелектуалната собственост върху готовия продукт.

Трапие е казал, че всички страни в FCAS ще имат собственост върху програмата и технологиите ѝ, но той не приема да предоставя безвъзмездно всички способности, знания и технологии на компанията му на всички останали участници. Нещо, което Германия е поискала.

Изпълнителният директор на Dassault е казал, че смята FCAS за добър и ефективен начин да се създаде боен самолет от шесто поколение на добра цена, но ако това не проработи, винаги има и план Б. Според него, съвместната работа не е за удоволствие, а за гонене на ефективност.

„Ако говорим за технологии, Dassault знае как се строят самолети, Safran знае как се правят двигатели, Thales знае всичко за авиониката, а MBDA за въоръжението. Така, че Франция може и сама”, казва Трапие.

Независимо дали ще се работи с други страни или Франция ще строи самолетът сама, той трябва да може да оперира от палубата на самолетоносач, отбелязва той.

„Не мисля, че проектът ще умре скоро, но не мога да не отбележа, че той се намира в сложен етап”, казва в заключение Трапие.

FCAS се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение.Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU.

FCAS трябва да заработи не по-късно от 2040 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания планира да се откаже от бъдещите поръчки на F-35
Следваща публикация
Грузия тества първия ремонтиран и модернизиран Су-25
337 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 в България – Началото

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Меню