ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

37 прочитания

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

ВВС на САЩ стартираха проучването, което е известно като OA-X, през миналата година за евентуалната покупка на вече съществуващ лек боен самолет предназначен за ударни и разузнавателни задачи. През миналото лято бяха проведени серия сравнителни изпитания в авиобазата Холоман, Ню Мексико. В тях участваха освен A-29 и AT-6, и реактивният Textron Scorpion и турбовитловия L-3 Technologies AT-802L Longsword.

ВВС на САЩ обаче смятат да продължат с изпитанията само на двата турбовитлови модели – AT-6 и A-29.

Планира се в периода май – юли 2018 г. да се проведат нова серия от изпитания, но този път от авиобаза Дейвис-Монтан, Аризона. Оригинално се планираше втория кръг от изпитания да е с реално бойно използване в Сирия или Афганистан, но американските ВВС за сега се отказват от това.

Реактивният Scorpion и турбовитловия AT-802 не бяха сред фаворитите на ВВС на САЩ, но преминаха през серия изпитания за да имат американските военни по-добри представи за способностите им.

Идеята зад проекта OA-X е придобиването на лек боен самолет, който може да се използва срещу противник неразполагащ с тежки системи за ПВО и по такъв начин да се разтоварят сегашните многоцелеви изтребители от тези задачи. Използването на подобни леки машини ще бъде и по-изгодно от финансова гледна точка.

В сегашната американска стратегия за национална сигурност има заложена покупката на подобен самолет, но не е ясно дали ВВС на САЩ наистина искат да се сдобият с такива способности или само имитират дейност за пред Конгреса на САЩ. Реално, точно от ВВС на САЩ се очаква решение по въпроса дали използването на такива леки бойни самолети се вписва в настоящата им доктрина и би било достатъчно ефективно, но военновъздушните сили на страната има подчертано нежелание да купува нискотехнологични платформи.

За последните около 10 години са проведени няколко експеримента по темата, както от ВВС на САЩ, така и от ВМС и Командването за специални операции, но въпреки всичко Въоръжените сили на САЩ единствено купуват подобни леки платформи, за да ги предават на съюзниците си, като например Афганистан, където се пласират A-29 Super Tucano.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35
Следваща публикация
Словакия избира нов изтребител до края на годината
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Първият сблъсък

На 1 август 1943 г. Военновъздушните сили на България, тогава известни, като Въздушните на Негово Величество войски или ВНВВ, за първи път влизат в пряк въздушен бой срещу многоброен и мотивиран противник, летящ на модерни бойни самолети. Какво се случва над България в онзи горещ неделен ден?

Ливан получи първите два Super Tucano

Ливанските въоръжени сили получиха първите два турбовитлови бойни самолети A-29 Super Tucano. Това е станало на 9 октомври на церемония в авиобаза Хамат, северно от столицата Бейрут. Това съобщава IHS Jane’s.

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Меню