ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

11 прочитания

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

ВВС на САЩ стартираха проучването, което е известно като OA-X, през миналата година за евентуалната покупка на вече съществуващ лек боен самолет предназначен за ударни и разузнавателни задачи. През миналото лято бяха проведени серия сравнителни изпитания в авиобазата Холоман, Ню Мексико. В тях участваха освен A-29 и AT-6, и реактивният Textron Scorpion и турбовитловия L-3 Technologies AT-802L Longsword.

ВВС на САЩ обаче смятат да продължат с изпитанията само на двата турбовитлови модели – AT-6 и A-29.

Планира се в периода май – юли 2018 г. да се проведат нова серия от изпитания, но този път от авиобаза Дейвис-Монтан, Аризона. Оригинално се планираше втория кръг от изпитания да е с реално бойно използване в Сирия или Афганистан, но американските ВВС за сега се отказват от това.

Реактивният Scorpion и турбовитловия AT-802 не бяха сред фаворитите на ВВС на САЩ, но преминаха през серия изпитания за да имат американските военни по-добри представи за способностите им.

Идеята зад проекта OA-X е придобиването на лек боен самолет, който може да се използва срещу противник неразполагащ с тежки системи за ПВО и по такъв начин да се разтоварят сегашните многоцелеви изтребители от тези задачи. Използването на подобни леки машини ще бъде и по-изгодно от финансова гледна точка.

В сегашната американска стратегия за национална сигурност има заложена покупката на подобен самолет, но не е ясно дали ВВС на САЩ наистина искат да се сдобият с такива способности или само имитират дейност за пред Конгреса на САЩ. Реално, точно от ВВС на САЩ се очаква решение по въпроса дали използването на такива леки бойни самолети се вписва в настоящата им доктрина и би било достатъчно ефективно, но военновъздушните сили на страната има подчертано нежелание да купува нискотехнологични платформи.

За последните около 10 години са проведени няколко експеримента по темата, както от ВВС на САЩ, така и от ВМС и Командването за специални операции, но въпреки всичко Въоръжените сили на САЩ единствено купуват подобни леки платформи, за да ги предават на съюзниците си, като например Афганистан, където се пласират A-29 Super Tucano.

Свързани теми

Предишна публикация
България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J
Следваща публикация
Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

B-52 премина над България

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г.,…

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Най-успешният дивизион

Известният словашки военен журналист Мирослав ДЮРЕШИ се занимава от няколко години с изследване на действията на противовъздушната отбрана на Югославия по време на войната от 1999 г. и завързва сериозни познанства с военни, участвали в отбраната на Белград. В тази статия той проследява бойните действия на най-успешния зенитно-ракетен дивизион, участвал в отбраната на Белград.

Меню