Стартира сглобяването на първия Hürjet

132 прочитания

Сглобяването на първия прототип на новия турски реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение TAI Hürjet стартира и паралелно с това 12 януари 2022 г. турското правителство е взело решение да се предприемат стъпки и към започване на серийното му производство.

Първият прототип се очаква да бъде завършен в края на годината, а първият полет се планира за март 2023 г. Не е известно каква е поръчката на турското правителство.

Hürjet ще се използва не само за напреднало и преходно към изтребител обучение, но и като лек боен самолет и агресор.

TAI работи по проекта от 2017 г., като той бе представен публично година по-късно. Конструирането му завърши през миналата година.

Hürjet трябва да се задвижва от един реактивен двигател. Официално не се съобщава типа му, но се предполага, че става въпрос за американския F404-GE-102. Максималната му скорост ще достига до М 1,4. Бойният товар ще е в рамките на 2,7 тона. Екипажът ще е двучленен.

Основната задача на Hürjet ще е да замести свръхзвуковите учебни самолети T-38 (около 60 броя), които турските ВВС използват в момента. В ударната си роля, самолетът ще допълва наличните многоцелеви изтребители F-16C/D.

TAI вече се опитва да експортира самолета, още преди да е полетял. Малайзия търси 18 леки бойни самолети, като Турция участва в процеса. Правят се постъпки за експорт в Катар.

Макет на Hürjet

Илюстрация: SavunmaSanayiST.com

Свързани теми

Предишна публикация
Първите шест гръцки Dassault Rafale пристигнаха в страната
Следваща публикация
Унгария модернизира своите Gripen
132 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пакистан взима T129

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

Задава ли се криза с L-39?

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител…

Нови инструктори на PC-9

От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Меню