Словакия избира нов изтребител до края на годината

18 прочитания

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Според словашкото МО, до 29 юни 2018 г. ще бъде изработен анализ, който ще показва силните и слабите страни на двете предложения и решението ще бъде оставено на правителството.

Словакия в момента има договор с РСК „МиГ” за абонаментно техническо обслужване на своите 12 броя МиГ-29. Договорът изтича през есента на 2019 г., но дори и да бъде взето решение за това, какъв да бъде новият изтребител през тази година, доставката му няма как да бъде реализирана преди изтичането му.

Словакия протака решението за придобиване на нов изтребител вече няколко години. През 2014 г. бе взето формално решение за взимане на оперативен лизинг на изтребители Gripen C/D, но преговорите не дадоха резултат и през 2016 г. страната обяви, че ще проучи покупката на Gripen, както и на други западни многоцелеви изтребители.

Сега страната ще поиска формална оферта за нови F-16V, но има опасения, че тяхната доставка ще се проточи твърде много и че цената им ще надхвърля словашкия бюджет.

В същото време в словашкото правителство се разгоря сериозен дебат за това дали да бъде даван приоритет на покупката на изтребители и в крайна сметка бе финализирана набързо сделка за покупка на бронирана машина 8х8 и бе стартиран конкурс за избор на бронирана машина 4х4.

Словакия има сключено споразумение с Чехия за обща охрана на въздушното им пространство. Основен аргумент за покупката на Gripen е сериозните икономии, които могат да се реализират при съвместна експлоатация на чешките и словашките самолети.

През 2017 г. Словакия вложи 1.1% от БВП за отбрана, но планира до 2020 г. той да достигне 1,6%, а през 2024 г. да стане 2%.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет
Следваща публикация
UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Меню