“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148

12 прочитания

Руската авиокомпания „Саратовские авиалинии”, чийто Ан-148 катастрофира вчера край Москва, заяви, че спира полетите с останалите си самолети от същия тип и ще направи корекции в разписанието си за да компенсира липсващите машини.

От авиокомпанията са съобщили, че няма да изпълняват полети с Ан-148 докато не приключи разследването на катастрофата и заявяват, че сътрудничат с всичко необходимо на властите.

„Саратовские авиалинии” съобщават още, че в момента в парка им влизат шест броя Ан-148-100. Катастрофиралият самолет с регистрация RA-61704 е преминал през C-check през януари 2018 г., който е бил проведен в лицензирана компания и по програма одобрена от производителя. На 11 февруари 2018 г., преди фаталния полет за Орск, машината е била изпълнила три полета.

В същото време бе съобщено, че руските разследващи органи са започнали да разчитат двете черни кутии на самолета – рекордера на разговори в кабината и записвача на полетни данни. Състоянието им е добро и се предполага, че ще бъдат свалени в своята цялост.

За сега разследващите органи заявяват единствено, че самолетът е паднал на земята цял, но поради естеството на сблъсъка (ъгъл и скорост), останките на фаталния Ан-148 са се разпръснали на голяма територия с площ над 30 хектара. Отхвърлят се за сега теориите за евентуален взрив на борда.

Няма все още официален коментар на информацията, че командирът на полета не е пожелал обработка с течност срещу обледеняване преди излитането за Орск.

При вчерашната катастрофа загинаха 71 души. Това е първият фатален инцидент за Ан-148. Катастрофата, за съжаление, прекъсна и безпрецедентния период от 440 дни без катастрофа с пътнически самолет. Последният такъв бе от 28 ноември 2016 г., когато в Колумбия се разби Avro RJ85, като при инцидента загинаха 71 от намиращите се на борда му 77 души.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети
Следваща публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

CN-235 катастрофира в Турция

Военно-транспортен самолет CN-235M-100 от състава на турските ВВС е катастрофирал днес, 17 януари 2018 г., в южната част на страната. При инцидента е загинал тричленният екипаж.

Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) публикува два нови доклада, които обобщават събраните данни по време на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. В тях са включени нови сателитни снимки, за които се твърди, че хвърлят нова светлина по въпроса с изчезналия Boeing 777.

Меню