“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148

19 прочитания

Руската авиокомпания „Саратовские авиалинии”, чийто Ан-148 катастрофира вчера край Москва, заяви, че спира полетите с останалите си самолети от същия тип и ще направи корекции в разписанието си за да компенсира липсващите машини.

От авиокомпанията са съобщили, че няма да изпълняват полети с Ан-148 докато не приключи разследването на катастрофата и заявяват, че сътрудничат с всичко необходимо на властите.

„Саратовские авиалинии” съобщават още, че в момента в парка им влизат шест броя Ан-148-100. Катастрофиралият самолет с регистрация RA-61704 е преминал през C-check през януари 2018 г., който е бил проведен в лицензирана компания и по програма одобрена от производителя. На 11 февруари 2018 г., преди фаталния полет за Орск, машината е била изпълнила три полета.

В същото време бе съобщено, че руските разследващи органи са започнали да разчитат двете черни кутии на самолета – рекордера на разговори в кабината и записвача на полетни данни. Състоянието им е добро и се предполага, че ще бъдат свалени в своята цялост.

За сега разследващите органи заявяват единствено, че самолетът е паднал на земята цял, но поради естеството на сблъсъка (ъгъл и скорост), останките на фаталния Ан-148 са се разпръснали на голяма територия с площ над 30 хектара. Отхвърлят се за сега теориите за евентуален взрив на борда.

Няма все още официален коментар на информацията, че командирът на полета не е пожелал обработка с течност срещу обледеняване преди излитането за Орск.

При вчерашната катастрофа загинаха 71 души. Това е първият фатален инцидент за Ан-148. Катастрофата, за съжаление, прекъсна и безпрецедентния период от 440 дни без катастрофа с пътнически самолет. Последният такъв бе от 28 ноември 2016 г., когато в Колумбия се разби Avro RJ85, като при инцидента загинаха 71 от намиращите се на борда му 77 души.

Свързани теми

Предишна публикация
Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148
Следваща публикация
Lockheed Martin достави 400-ния C-130J
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Меню