“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148

13 прочитания

Руската авиокомпания „Саратовские авиалинии”, чийто Ан-148 катастрофира вчера край Москва, заяви, че спира полетите с останалите си самолети от същия тип и ще направи корекции в разписанието си за да компенсира липсващите машини.

От авиокомпанията са съобщили, че няма да изпълняват полети с Ан-148 докато не приключи разследването на катастрофата и заявяват, че сътрудничат с всичко необходимо на властите.

„Саратовские авиалинии” съобщават още, че в момента в парка им влизат шест броя Ан-148-100. Катастрофиралият самолет с регистрация RA-61704 е преминал през C-check през януари 2018 г., който е бил проведен в лицензирана компания и по програма одобрена от производителя. На 11 февруари 2018 г., преди фаталния полет за Орск, машината е била изпълнила три полета.

В същото време бе съобщено, че руските разследващи органи са започнали да разчитат двете черни кутии на самолета – рекордера на разговори в кабината и записвача на полетни данни. Състоянието им е добро и се предполага, че ще бъдат свалени в своята цялост.

За сега разследващите органи заявяват единствено, че самолетът е паднал на земята цял, но поради естеството на сблъсъка (ъгъл и скорост), останките на фаталния Ан-148 са се разпръснали на голяма територия с площ над 30 хектара. Отхвърлят се за сега теориите за евентуален взрив на борда.

Няма все още официален коментар на информацията, че командирът на полета не е пожелал обработка с течност срещу обледеняване преди излитането за Орск.

При вчерашната катастрофа загинаха 71 души. Това е първият фатален инцидент за Ан-148. Катастрофата, за съжаление, прекъсна и безпрецедентния период от 440 дни без катастрофа с пътнически самолет. Последният такъв бе от 28 ноември 2016 г., когато в Колумбия се разби Avro RJ85, като при инцидента загинаха 71 от намиращите се на борда му 77 души.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети
Следваща публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Главният урок от катастрофата със Суперджет 100

Руското онлайн издание „Взгляд” публикува коментар озаглавен „Главният урок от катастрофата със Суперджет 100” на Михаил Барабанов, сътрудник в руския независим изследователски институт ЦАСТ (Центр анализа стратегий и технологий).

Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

ATR 72 катастрофира в Иран

При катастрофа на турбовитлов регионален самолет ATR 72-200 в Иран са загинали 65 души. Инцидентът е станал днес, 18 февруари 2018 г.

Меню