Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

60 прочитания

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

Данните, които МАК (Межгосударственный авиационный комитет – Междудържавен авиационен комитет) изнесе днес 13 февруари 2018 г., са на база разчитането на записвача на полетни данни.

От МАК отбелязват, че отоплението на трите сензора за измерване на приборната скорост е било изключено преди полета по неясни причини. Проблемите са започнали 2 минути и 30 секунди след излитането, когато се появява разминване в данните от сензор 1 и сензор 3 (който е резервен), a сензор 2 не регистрира данни в черната кутия и не е ясно какво показва. По това време самолетът Ан-148 се е намирал на височина от 1300 m и е имал скорост от 465 – 470 km/h. Сензор 1 дава скорост с около 30 km/h по-висока от сензор 3, като в същото време и двата сензора дават еднаква надморска височина.

При достигане на височина от 2000 m екипажът получава ново съобщение за разминаване в данните от двата сензора. Сензор 1 показва, че скоростта пада, докато сензор 3 показва, че се покачва. В този момент екипажът изключва автопилота и преминава на ръчно управление.

Сензор 3 показва, че скоростта е 540 – 560 km/h, докато сензор 1 продължава да показва, че скоростта пада.

50 секунди след изключването на автопилота самолетът започва да изпитва колебания по тангаж, които водят до претоварване от 0,5 до 1,5 единици. Сензор 1 показва скорост 0 km/h, докато сензор 3 показва скорост от 200 km/h. В този момент самолетът влиза в пикиране под ъгъл 30 – 35 градуса. Самолетът не излиза от пикирането и се врязва в земята със скорост от около 800 km/h.

МАК съобщава, че възникнала извънредна ситуация на борда вероятно се дължи на некоректна информация постъпваща от Тръбите на Пито, което най-вероятно е причинено от обледеняването им в резултат на изключена система за отопление. Разследването продължава.

При катастрофата, която стана в неделя, 11 февруари 2018 г., загинаха 65 пасажери и шестчленен екипаж.

Свързани теми

Предишна публикация
Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики
Следваща публикация
“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148
60 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Boeing 737 Max катастрофира в Етиопия

Boeing 737 Max 8 на етиопската авиокомпания Ethiopian Airlines катастрофира малко след излитане. Няма оцелели сред намиращите се на борда му 157 души. Това е станало днес, 10 март 2019 г.

Инцидент с Ка-26 в Свищов

Селскостопански вертолет Ка-26 е претърпял инцидент днес, 23 април 2018 г., в Свищов. Няма пострадали, а материалните щети са минимални.

Меню