Румънските ВВС с два загубени летателни апарата в рамките на час

1K прочитания

Тежка и трагична вечер се очертава за румънските ВВС. Изтребител МиГ-21 Lancer изчезна от радарите, а излетелият да го търси вертолет IAR 330 Puma катастрофира. Това се случи днес, 2 март 2022 г.

Изтребителят е излетял от 86-та авиобаза Фетещи за задача по „въздушно патрулиране” над Северна Добруджа, според румънското МО. Това е станало около 20,00 часа местно време. Контакт с изтребителя е загубен след около 13 минути, когато той се е намирал вече северно от Констанца. Пилотът не е съобщил за технически проблеми.

Местни медии съобщават, че жители на околните села са съобщили в 112 за шум от нисколетящ самолет и последващ взрив.

В 20,21 часа от летището „Михаил Когалнечану“, което се намира в близост до евентуалното място на инцидента, е излетял вертолет IAR 330 натоварен със задача за търсене и спасяване. Екипажът, обаче е съобщил за лошо време – ниска облачност, лоша видимост заради снеговалеж и мъгла, в комбинация с вятър. Била е дадена заповед за връщане в базата, но в 20,44 часа е бил загубен контакт с вертолета.

Останките са му намерени в непосредствена близост до летището (сцена от мястото на катастрофата на водещата снимка). Петчленният екипаж е загинал. Пилотът на МиГ-21 все още се издирва.

Това е четвъртият загубен МиГ-21 в румънските ВВС от 2017 г. насам. Страната все още експлоатира две ескадрили от типа. Те би трябвало да бъдат заместени от бивши норвежки F-16 MLU, но договорът за това не е подписан.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша е готова да даде своите МиГ-29 на САЩ
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 14
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Меню