Румънските ВВС с два загубени летателни апарата в рамките на час

1K прочитания

Тежка и трагична вечер се очертава за румънските ВВС. Изтребител МиГ-21 Lancer изчезна от радарите, а излетелият да го търси вертолет IAR 330 Puma катастрофира. Това се случи днес, 2 март 2022 г.

Изтребителят е излетял от 86-та авиобаза Фетещи за задача по „въздушно патрулиране” над Северна Добруджа, според румънското МО. Това е станало около 20,00 часа местно време. Контакт с изтребителя е загубен след около 13 минути, когато той се е намирал вече северно от Констанца. Пилотът не е съобщил за технически проблеми.

Местни медии съобщават, че жители на околните села са съобщили в 112 за шум от нисколетящ самолет и последващ взрив.

В 20,21 часа от летището „Михаил Когалнечану“, което се намира в близост до евентуалното място на инцидента, е излетял вертолет IAR 330 натоварен със задача за търсене и спасяване. Екипажът, обаче е съобщил за лошо време – ниска облачност, лоша видимост заради снеговалеж и мъгла, в комбинация с вятър. Била е дадена заповед за връщане в базата, но в 20,44 часа е бил загубен контакт с вертолета.

Останките са му намерени в непосредствена близост до летището (сцена от мястото на катастрофата на водещата снимка). Петчленният екипаж е загинал. Пилотът на МиГ-21 все още се издирва.

Това е четвъртият загубен МиГ-21 в румънските ВВС от 2017 г. насам. Страната все още експлоатира две ескадрили от типа. Те би трябвало да бъдат заместени от бивши норвежки F-16 MLU, но договорът за това не е подписан.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша е готова да даде своите МиГ-29 на САЩ
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 14
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Меню