Румънските ВВС с два загубени летателни апарата в рамките на час

1K прочитания

Тежка и трагична вечер се очертава за румънските ВВС. Изтребител МиГ-21 Lancer изчезна от радарите, а излетелият да го търси вертолет IAR 330 Puma катастрофира. Това се случи днес, 2 март 2022 г.

Изтребителят е излетял от 86-та авиобаза Фетещи за задача по „въздушно патрулиране” над Северна Добруджа, според румънското МО. Това е станало около 20,00 часа местно време. Контакт с изтребителя е загубен след около 13 минути, когато той се е намирал вече северно от Констанца. Пилотът не е съобщил за технически проблеми.

Местни медии съобщават, че жители на околните села са съобщили в 112 за шум от нисколетящ самолет и последващ взрив.

В 20,21 часа от летището „Михаил Когалнечану“, което се намира в близост до евентуалното място на инцидента, е излетял вертолет IAR 330 натоварен със задача за търсене и спасяване. Екипажът, обаче е съобщил за лошо време – ниска облачност, лоша видимост заради снеговалеж и мъгла, в комбинация с вятър. Била е дадена заповед за връщане в базата, но в 20,44 часа е бил загубен контакт с вертолета.

Останките са му намерени в непосредствена близост до летището (сцена от мястото на катастрофата на водещата снимка). Петчленният екипаж е загинал. Пилотът на МиГ-21 все още се издирва.

Това е четвъртият загубен МиГ-21 в румънските ВВС от 2017 г. насам. Страната все още експлоатира две ескадрили от типа. Те би трябвало да бъдат заместени от бивши норвежки F-16 MLU, но договорът за това не е подписан.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша е готова да даде своите МиГ-29 на САЩ
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 14
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия

Последният вариант на Ми-8 за гражданско използване, означен Ми-171А2, получи своя типов сертификат днес, 17 август 2017 г. Издаден от новата руска организация за сертифициране авиационна техника „Росавиация“, той позволява на Ми-171А2 да постъпи в търговска експлоатация в конвертируем вариант.

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…
Меню