ATR 72 катастрофира в Иран

64 прочитания

При катастрофа на турбовитлов регионален самолет ATR 72-200 в Иран са загинали 65 души. Инцидентът е станал днес, 18 февруари 2018 г.

Самолетът с регистрация EP-ATS е изпълнявал полет EP3704 на Iran Aseman Airlines от техеранското летище Махрабат за южния град Ясуджи. Машината е излетяла около 08,30 часа местно време с 59 пасажери и шестчленен екипаж.

Иранското РВД е контактувало със самолета последно в 09,22 часа местно време, когато командирът на полета е поискал започване за снижаване от 6400 m на 5180 m. Според данните на сайта Flightradar24 полетът е изчезнал в 09,26 часа местно време, около момента в който е достигнал височина 5180 m.

Машината се е разбила в планина Дана, чийто най-високи върхове достигат 4400 m. Съобщава се, че времето по време на инцидента е било лошо – ниска облъчност и снеговалежи. Това е затруднило и достигането на останките.

Иранските власти за сега дават минимална информация за инцидента. Командирът на полета се описва като изключително опитен пилот, който през 2014 г. приземява ATR 72 с един работещ двигател, но не се дава информация за нальота му.

Катастрофиралият ATR 72-212 има сериен номер 391 и е произведен през октомври 1992 г., след което е доставен през декември същата година на Iran Aseman Airlines. По неофициална информация машината не е летяла между 2011 и 2017 г. Отново по неофициална информация, същият самолет е имал сериозни технически проблеми в последните седмици, включително и сериозен отказ в полет.

Iran Aseman Airlines лети основно по вътрешни маршрути в Иран, но има и няколко линии до съседни на страната държави. Авиокомпанията оперира с 26 самолета, от които пет (вече четири) ATR 72.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ блокира експорта на френски крилати ракети за Египет
Следваща публикация
Индонезия е подписала договора за Су-35
64 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Малък самолет аварира край Русе

Лек самолет е аварирал при опит за кацане на площадка до русенското село Бъзън. При инцидента са пострадали двамата намиращи се на борда му, но те са без опасност за живота.

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…
Меню