САЩ блокира експорта на френски крилати ракети за Египет

65 прочитания

Съединените щати са блокирали експорта на крилатите ракети MBDA Scalp-EG за Египет, което от своя страна пречи на подписването на договор за още 12 броя Rafale. Това съобщава френския вестник La Tribune.

Египетските военни в момента искат да направят пакетна сделка за доставка на 50 крилати ракети Scalp-EG и покупка на още 12 многоцелеви изтребители Rafale.

Компанията производител на ракетите MBDA, обаче не е получила експортен лиценз за един от компонентите на оръжието, който е американско производство. САЩ са се мотивирали с ограниченията в рамките на режима за експорт на въоръжение International Traffic in Arms Regulations, който цели осигуряване на безопасност на САЩ и близките ѝ съюзници, чрез забрана за експорт на определени системи за трети страни.

Компаниите MBDA и Dassault Aviation са отказали официален коментар за La Tribune.

Така подготвеният в края на 2017 г. договор за продажба на ракетите и още 12 изтребителя Rafale стои неподписан. Вестникът съобщава, че френския президент Еманюел Макрон ще води разговори по тази тема при визитата си в САЩ през април.

Вестникът напомня, че дори и американският президент Доналд Тръмп да обещае някакво развитие по въпроса, това не дава гаранции за успешна продажба на ракетите в Египет и напомня случай от 2014 г., когато САЩ първоначално дават съгласието си за експорт на два френски разузнавателни сателити с американски компоненти за ОАЕ, но след това блокират сделката.

Не е кристално ясно какви са мотивите на САЩ за блокиране на експорта. Единият варианти е опит за предпазване на традиционния съюзник Израел от разполагане на модерни крилати ракети по границата му (но в същото време ракетата се експлоатира от Саудитска арабия). Друг възможен вариант е свързан с охладнелите отношения между САЩ и Египет след идването на власт на сегашния президент Абдел Фатах Сиси, което доведе до стратегически завой в Египет и залагане на европейско и руско оръжие.

Може само да се предполага, че компонентите за които става въпрос в забраната са свързани с високоточния GPS приемник на ракетата Scalp-EG.

През февруари 2015 г. Египет подписа договор за 16 двуместни изтребители Rafale DМ и осем едноместни Rafale ЕМ на общата стойност от €3,5 млрд. До момента по договора са доставени 14 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса
Следваща публикация
ATR 72 катастрофира в Иран
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню