Lockheed Martin изнася производството на F-16 в Индия, ако продаде изтребителя там

20 прочитания

Lockheed Martin ще изнесе изцяло сглобяването на F-16 в Индия, ако спечели конкурса за нов изтребител там, но дори и това да не се случи, производството на крилото със сигурност ще бъде пренесено там. Това съобщава Reuters.

Производството на крилото ще бъде поето от местната компания Tata Advanced Systems Limited, която е партньор с Lockheed Martin. В момента компанията се готви да участва в нов конкурс за доставката на 114 изтребителя на стойност над $15 млрд. Машините трябва да се сглобяват в Индия в рамките на програмата „Make in India”.

Вивек Лал, вицепрезидент по стратегиите и бизнес развитието на Lockheed, заявява за Reuters, че независимо от изхода на конкурса, производството на крилото на изтребителя ще бъде пренесено в Индия.

„Стартирането на производството на крилото на F-16 в Индия, ще затвърди позициите на Lockheed Martin и стратегическия ни партньор Tata, в бъдещия конкурс”, се казва в изявление на компанията, което цитира Reuters.

Решението на Lockheed идва няколко дни, след като държавния секретар на САЩ Майк Помпео и секретаря (министъра) на отбраната Джим Матис, посетиха Индия и разговаряха с индийските си колеги за задълбочаване на връзките между двете страни.

Индия разглежда няколко варианта за свой нов изтребител – F/A-18E/F Super Hornet, Gripen E, Rafale, Eurofighter, МиГ-35 и F-16.

Лал уточнява, че в случай, че Индия избере F-16 за свой нов изтребител, то производството на всички F-16, както за страната, така и за трети страни, ще бъде преместено в завод в южния индийски град Хайдерабад. Това можело да стане още през 2020 г.

Lockheed Martin спря производствената линия за F-16 в Форт Уърд, Тексас през ноември 2017 г. Сега се планира отваряне на по-малка линия за крайно сглобяване в Грийнвил, Южна Каролина, което да поеме производството на новите F-16V Block 70/72. За момента има една твърда поръчка за 16 самолета за Бахрейн. Те трябва да започнат да се доставят след 2022 г. Словакия също селектира F-16V, но там все още няма твърд договор.

Ако Lockheed Martin спечели конкурса в Индия, това значи, че бахрейнските и евентуално словашките F-16 ще се сглобяват в азиатската страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette III
Следваща публикация
Tempest обира критики и въпроси във Великобритания
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че истинските преговори по придобиването на нов боен самолет, ще започнат след като бъде посочен, кой е предпочитания кандидат. Тогава щели да станат ясни всички детайли по цените, сроковете за доставки и условията. Това заяви той днес, 21 ноември 2018 г.

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Заместник-министър Запрянов обеща договор за F-16 до края на юли

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обеща, че договорът за покупка на осем F-16 Block 70 ще бъде подписан до края на юли 2019 г. Това заяви той днес, 11 април, на конференция по случай 15-тата годишнина на членството на България в НАТО, организирана от „Атлантическия клуб”.

Меню