Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

47 прочитания

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Германското МО е изпратило питания по темата в началото на август, което е било допълнение към вече изпратеното до Airbus, Lockheed Martin и Boeing запитване за даване на информация (RFI).

Германското военно ведомство е отказало официален коментар, а източниците на Reuters заявяват, че желанието за по-бързо получаване на новите бойни самолети е в резултат на опасенията, че цената за експлоатация на Tornado ще стане твърде висока, след като типът бъде пенсиониран във Великобритания и Италия. Германия в момента планира да свали Tornado от въоръжение през 2025 г.

Германският военен министър Урсула фон дер Лайен вече заяви, че предпочита страната ѝ да купи още Eurofighter, който се произвежда от едноименния консорциум, който от своя страна е изграден от компаниите Airbus, BAE Systems и Leonardo. Но американските компании Lockheed и Boeing изразяват надежда, че могат да получат поръчката за замяна на 85 броя Tornado.

Германия вече направи първоначално проучване на Eurofighter, F-35A, F/A-18E/F и F-15E.

Reuters съобщава, че все още германското МО не е взело окончателно решение за това как да замести наличните Tornado. Разглеждат се три опции – покупка на един нов тип, разделяне на поръчката между два различни типа или отказ от покупката на нов самолет и удължаване на ресурса на германските Tornado.

Източниците на информационната агенция казват още, че Германия е поискала информация от САЩ за условията за евентуално лизинговане на F-15E, но има малка надежда, че ще бъде даден положителен отговор.

Според Reuters, опцията за покупката на два отделни типа включва взимането на 40 – 45 броя F-35A, които да заменят Tornado в ролята му на носител на ядрено оръжие и купуването на 75 нови Eurofighter, които също да заменят Tornado в някои от ролите му, но и да сменят най-старите машини от същия тип, доставяни между 2003 и 2008 г. (това са самолетите от Tranche 1, които имат ограничени бойни способности).

Тази опция се разглежда като възможност Германия да запази ролята си в програмата за ядрено споделяне на НАТО, без да се стига до скъпа и дълга интеграция на атомните бомби B61 на изтребителите Eurofighte.

САЩ видимо бавят опцията за интеграция на B61 на Eurofighter, като е било отговорено, че ще са нужни 12 до 18 месеца за да се проучи въпроса, преди въобще да стане ясно дали това е възможно, колко време ще отнеме и колко ще струва. Това е породило негодувание в германската страна.

Фон дер Лайен заяви през юли, че очаква до края на годината да бъде взето предварително решение за това как да бъдат заместени германските Tornado.

Свързани теми

Предишна публикация
Оперативните изпитания на F-35 се отлагат
Следваща публикация
Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Меню