Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

43 прочитания

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

„За сега се дискутираме с румънските ВВС различни варианти. На първо време искаме да купим още четири броя F-16, които да попълнят сегашната ни ескадрила и планираме да купим още 36 изтребителя. Изпратили сме запитване до САЩ за условията на които можем да купим тези самолети. Тези сделки отнемат време и не стават от днес за утре”, заявява Фифор.

Фифор обаче не дава никакви други детайли, нито дали ще се търсят още употребявани самолети или ще се залага на новопроизведени, нито какъв бюджет е отделен за програмата, още по-малко става ясно до кога ще бъде реализиран този план. Според него в момента не се водят преговори, а се чака информация от САЩ.

Както отбелязва румънското авиационно издание Aviatia, политическото ръководство на румънската армия от няколко години говори за придобиване на допълнителни изтребители F-16, но за сега са получени едва 12 машини, които бяха договорени през есента на 2013 г.

През миналия август бе приет план за развитие на румънските въоръжени сили, който говореше за покупка на още 36 изтребителя F-16. В края на септември 2017 г., когато се проведе тържествената церемония по приемането на последните три от поръчаните 12 F-16, министър Фифор отново заяви, че се чака информация от САЩ за евентуална нова сделка. Пет месеца по-късно явно още се чака информация.

Интересно е, че в момента румънският военен министър говори за покупка не на още 36 изтребителя, а на още 40.

Румъния смята да отдели €10 млрд. за превъоръжаване в следващите няколко години, но сумата вече започва да се изчерпва. Наскоро страната обяви, че купува ракети „земя-земя” HIMARS и четири многофункционални корвети за ВМС, като общата цена на проектите е над €3 млрд. През миналата есен бяха договорени и 227 бронирани колесни машини Piranha V за €850 млн.

Вече бяха обявени и други амбициозни програми, като покупка на ЗКР Patriot, за които ще отидат още малко над €3 млрд. и покупка на вертолети Cougar, UH-1Y и AH-1Z, чиято цена на придобиване ще бъде над €1 млрд.

Така не е ясно дали румънските ВВС ще имат финанси да купят още 40 броя F-16, дори и те да са употребявани и колко още ще разчитат на античните МиГ-21 LanceR.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители
Следваща публикация
САЩ блокира експорта на френски крилати ракети за Египет
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В Белгия избухна скандал около изтребителния конкурс

В Белгия избухна скандал свързан с укриване на важна информация около изтребителния конкурс в страната. Скритата информация е била свързана с възможността за удължаване на ресурса на наличните изтребители F-16, което е правило покупката на нов изтребител не чак толкова спешно.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Меню