Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

1K прочитания

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

„Мисля, че МО и ВВС разработиха един много добър, макар и максимално изстискан, пакет гарантиращ надеждни способности и опълзотворяващ напълно способностите на самолета. Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет, вече води до невъзможност за реализация на оперативните способности на самолета. Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните способности, на фона на предварително заявеното и че българските данъкоплатци няма да дават парите си на вятър“, смята президентът Радев.

Радев отбеляза, че често се пропуска или не се разбира факта, че покупката на цялостен пакет е по-важно дори от избора на изтребител. Той разясни, че в този пакет влиза не само самия самолет, но и оборудването му, наземното оборудване, въоръжението, обучението и други.

Президентът каза, че в момента не е запознат с проектодоговора за покупка на нов боен самолет, но очаква да се запознае в скоро време.

„Знаете, че правителството многокрадно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до отпуснатата от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане, че ще има индустриално сътрудничество и високи бойни способности“, припомни Радев.

В понеделник стана ясно, че САЩ са дали обвързваща оферта и проектодоговор за покупка на осем броя F-16 Block 70. Няма яснота за цената на офертата и за точното оборудване и въоръжение, с което идват изтребителите. Многократно бе заявено от представители на Правителството, че договорът ще бъде подписан и ратифициран преди лятната ваканция на Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: F-16 ще струват 2,2 млрд. лева
Следваща публикация
Шведската оферта за 10 Gripen C/D е все още валидна, заяви посланикът на кралството у нас
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви днес, 5 май 2019 г., че в преговорите за F-16 има червени линии, които не бива да бъдат преминавани, като той заяви още, че договорът не бива да става факт на всяка цена. Това Запрянов каза в ефира на БНР.

МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител

Проектите за инвестиционен разход за „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и за „Придобиване на нов тип боен самолет“ бяха разгледани на заседание на Съвета по отбрана. След обсъждането министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе решение да стартира процедурата за представянето на проектите за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание. Това съобщиха от военното ведомство.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

Меню