Хърватска избра употребявани израелски F-16

32 прочитания

Съветът по отбрана на Хърватска взе решение, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е най-добра, с което формално приключи процеса по избор на нов изтребител за страната.

Заседанието на Съвета по отбрана бе проведено вечерта на 27 март и в него участваха всички негови членове, включително президентът на Хърватска Колинда Грабар-Китарович, министър-председателят Андрей Пленкович, министърът на отбраната, началникът на ГЩ на хърватската армия и други министри от хърватския кабинет. Основна точка в дневния ред на Съвета е бил взимане на решение дали ще бъде приета експертната оценка на постъпилите оферти за доставка на 12 многоцелеви изтребители.

Според хърватските експерти офертата на Израел за употребявани изтребители F-16 е била най-изгодна. Съветът по отбрана е приел единодушно тази оценка, след като е разгледал и четирите постъпили оферти – за употребявани F-16 от Израел, употребявани F-16 Block 30 от Гърция, новопроизведени F-16V от САЩ и новопроизведени Gripen C/D от Швеция.

Хърватският президент и премиер заявиха след заседанието на Съвета, че са били разгледани всички аспекти на офертите, включително финансовата им част, стратегическото партньорство, индустриалното сътрудничество и техническите параметри на предлаганите изтребители.

В изказванията и на двамата обаче се чете, че финансовите критерии са били водещи. Смяташе се, че Хърватска разполага с бюджет от €1 млрд., но официалните лица бяха дали да се разбере, че желанието на страната е да инвестира възможно най-малката сума в придобиването на 12 нови изтребители.

Хърватският премиер е обещал МО на страната да даде възможно най-много информация по постъпилите оферти и да се обясни защо израелската оферта е определена като най-добра.

Много от подробностите по печелившата израелска оферта са неизвестни. Според хърватския вестник Jutarnji List израелската оферта за 12 изтребителя F-16, заедно с въоръжение, два симулатора и обучение, е на стойност от €420 млн. Следващата по конкурентност оферта е била тази за шведските Gripen C/D, но нейната стойност е била €900 млн.

Известно е, че гръцката оферта за F-16 C/D Block 30 е била най-евтина, но изтребителите са били практически в базов вид и са се нуждаели от модернизация и ремонт, което е щяло да оскъпи твърде много офертата и да забави получаването на самолетите. Американското предложение за нови F-16V е било отхвърлено поради много сериозната си цена, която значително е надхвърляла хърватските възможности.

За сега не е ясно какви точно ще са израелските F-16. През ноември миналата година авторитетното издание Flightglobal съобщи, че Израел е предложила на Хърватска микс от употребявани F-16A/B и F-16C/D. В същото време повечето хърватски медии съобщават, че ще бъдат купени F-16C/D модернизирани до стандарта Barak 2020.

Няма яснота и за възрастта на изтребителите, които Хърватска ще получи. Между 1987 и 1991 г. страната купува F-16 Block 30, а между 1991 и 1993 г. F-16 Block 40. Най-старите машини от Block 30 са вече свалени от въоръжение и е по-вероятно те да са предложени за продажба.

Хърватска иска да получи първите два нови изтребителя през 2020 г., последвани от шест през 2021 г. и още четири през 2022 г. Намеренията на страната са тези бойни самолети да се експлоатират в следващите 30 години. Ако приемем, че в момента израелските F-16 са на около 30 години, то Хърватска се готви да експлоатира 60+ годишни бойни самолети. Отделен е въпроса за остатъчния ресурс по часове.

Интересно е, че миналата седмица българският военен министър Красимир Каракачанов заяви, че Израел вече е спечелил в Хърватска. Резултат, който бе очакван, поради ниската цена на израелската оферта, но не беше обявен официално.

Очаква се в бъдещия български изтребителен конкурс да бъде допусната и израелска оферта за F-16. От тази гледна точка детайлите по конкурса в Хърватска ще бъде много любопитни и могат да предскажат развитие на процесите и у нас.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне
Следваща публикация
Полша купува още четири M-346
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню