Хърватска избра употребявани израелски F-16

32 прочитания

Съветът по отбрана на Хърватска взе решение, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е най-добра, с което формално приключи процеса по избор на нов изтребител за страната.

Заседанието на Съвета по отбрана бе проведено вечерта на 27 март и в него участваха всички негови членове, включително президентът на Хърватска Колинда Грабар-Китарович, министър-председателят Андрей Пленкович, министърът на отбраната, началникът на ГЩ на хърватската армия и други министри от хърватския кабинет. Основна точка в дневния ред на Съвета е бил взимане на решение дали ще бъде приета експертната оценка на постъпилите оферти за доставка на 12 многоцелеви изтребители.

Според хърватските експерти офертата на Израел за употребявани изтребители F-16 е била най-изгодна. Съветът по отбрана е приел единодушно тази оценка, след като е разгледал и четирите постъпили оферти – за употребявани F-16 от Израел, употребявани F-16 Block 30 от Гърция, новопроизведени F-16V от САЩ и новопроизведени Gripen C/D от Швеция.

Хърватският президент и премиер заявиха след заседанието на Съвета, че са били разгледани всички аспекти на офертите, включително финансовата им част, стратегическото партньорство, индустриалното сътрудничество и техническите параметри на предлаганите изтребители.

В изказванията и на двамата обаче се чете, че финансовите критерии са били водещи. Смяташе се, че Хърватска разполага с бюджет от €1 млрд., но официалните лица бяха дали да се разбере, че желанието на страната е да инвестира възможно най-малката сума в придобиването на 12 нови изтребители.

Хърватският премиер е обещал МО на страната да даде възможно най-много информация по постъпилите оферти и да се обясни защо израелската оферта е определена като най-добра.

Много от подробностите по печелившата израелска оферта са неизвестни. Според хърватския вестник Jutarnji List израелската оферта за 12 изтребителя F-16, заедно с въоръжение, два симулатора и обучение, е на стойност от €420 млн. Следващата по конкурентност оферта е била тази за шведските Gripen C/D, но нейната стойност е била €900 млн.

Известно е, че гръцката оферта за F-16 C/D Block 30 е била най-евтина, но изтребителите са били практически в базов вид и са се нуждаели от модернизация и ремонт, което е щяло да оскъпи твърде много офертата и да забави получаването на самолетите. Американското предложение за нови F-16V е било отхвърлено поради много сериозната си цена, която значително е надхвърляла хърватските възможности.

За сега не е ясно какви точно ще са израелските F-16. През ноември миналата година авторитетното издание Flightglobal съобщи, че Израел е предложила на Хърватска микс от употребявани F-16A/B и F-16C/D. В същото време повечето хърватски медии съобщават, че ще бъдат купени F-16C/D модернизирани до стандарта Barak 2020.

Няма яснота и за възрастта на изтребителите, които Хърватска ще получи. Между 1987 и 1991 г. страната купува F-16 Block 30, а между 1991 и 1993 г. F-16 Block 40. Най-старите машини от Block 30 са вече свалени от въоръжение и е по-вероятно те да са предложени за продажба.

Хърватска иска да получи първите два нови изтребителя през 2020 г., последвани от шест през 2021 г. и още четири през 2022 г. Намеренията на страната са тези бойни самолети да се експлоатират в следващите 30 години. Ако приемем, че в момента израелските F-16 са на около 30 години, то Хърватска се готви да експлоатира 60+ годишни бойни самолети. Отделен е въпроса за остатъчния ресурс по часове.

Интересно е, че миналата седмица българският военен министър Красимир Каракачанов заяви, че Израел вече е спечелил в Хърватска. Резултат, който бе очакван, поради ниската цена на израелската оферта, но не беше обявен официално.

Очаква се в бъдещия български изтребителен конкурс да бъде допусната и израелска оферта за F-16. От тази гледна точка детайлите по конкурса в Хърватска ще бъде много любопитни и могат да предскажат развитие на процесите и у нас.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне
Следваща публикация
Полша купува още четири M-346
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини обяви днес, 20 юни 2018 г., че решението за това какъв изтребител ще купи страната му се отлага. Изказването идва след като в управляващата коалиция в Словакия се появи напрежение, заради желанието на министъра на отбраната Петер Гаждош за бърза покупка на F-16V.

Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет

Сериозна порция откровени размисли, страсти и странни идеи по отношения на българската военна авиация бяха изказани на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 13 декември 2017 г.

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Министър Каракачанов: Парите за сделката са преведени, ремонтът в Беларус няма алтернатива

Първият паричен превод по договора за ремонт на самолетите Су-25 вече е направен, а договорът с Беларус няма алтернатива. Това заяви днес, 28 юни 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.

Меню