Скандал в Израел заради сделка за БЛА за Азербайджан

23 прочитания

Израелското правителство отне лиценза за експорт на въоръжение на компанията Aeronautics Defense Systems (ADS), което блокира сделка за $20 млн. за Азербайджан. Става въпрос за продажба на безпилотни апарати.

Според израелските медии причината за отнемането на лиценза на компанията е оплакване от страна на нейни служители, че са били принуждавани да нанасят реални удари по арменски позиции в Нагорни Карабах.

Инцидентът е станал в началото на юли по време на демонстрация на безпилотния апарат Orbiter 1K, който може да се използва за наблюдение и разузнаване, но носи на борда си и 2-kg бойна глава, като апаратът може да се използва и за самоубийствени мисии.

Азербайджанските представители са настояли демонстрацията да включва реален удар по арменските позиции. Операторите на Aeronautics Defense Systems са отказали да го направят и управлението е било поето от висш мениджър на компанията, който е участвал в демонстрацията. Поради неговата неопитност ударът е бил неуспешен.

Операторите на компанията, обаче са подали оплакване, което е стартирало и разследване в Израел. Участието на израелски граждани в подобни действия е изрично забранено от израелските закони. ADS отричат обвиненията.

Сделката за $20 млн. е била за доставка точно на Orbiter 1K и е трябвало да се реализира до края на 2018 г.

Израел и Азербайджан са близки съюзници, като израелските компании са сред основните доставчици на въоръжение за азербайджанската армия.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия
Следваща публикация
Водят се преговори за продажба БЛА Avenger
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I

Екипажът на сваления израелски многоцелев изтребител F-16I не е действал адекватно и съобразно утвърдените процедури на израелските ВВС, което е довело да поразяването на самолета му. Това се казва в официалното разследване на инцидента, чийто резултати бяха обявени вчера, 25 февруари 2018 г.

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Меню