Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че парите нужни за покупката на изтребителите F-16 ги няма в бюджета и те ще бъдат взети от фискалния резерв. Това каза той днес, 21 юни 2019 г., пред репортери в Брюксел.

„В момента, военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезнем в парламента, ще актуализираме съответно бюджета и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме“, разясни министър-председателят.

В последните седмици стана ясно, че България няма да може да договори схема за разсрочено плащане за изтребителите F-16 и това налага цялата сума по договора да бъде платена накуп. Според премиера Борисов, явно това ще стане с пипане на фискалния резерв на страната. В същото време, вчера 20 юни 2019 г., стана ясно, че финансовото министерство е пуснало Държавни ценни книжа на стойност от 300,6 млн. лева, като според заместник-министъра на финансите Росица Велкова, това се прави с цел осигуряване на средства за сделката за изтребителите.

Интересно е, че през 2017 г. Премиерът Борисов бе върл противник на пипането на фискалния резерв с цел разплащане на сделките за модернизацията.

„И аз искам да ги купим днес (изтребителите – бел. ред.), но ще опоскаме целия фискален резерв, а това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в Еврозоната”, каза Борисов на 18 септември 2017 г., по време, когато кабинета „Борисов 3“ се опитваше да се измъкне от експертната оценка за покупка на шведските Gripen C/D.

Днес в Брюксел премиерът се опита да се измъкне и от въпроса за точната цена на сделката, след като вчера се изтърва за това, че офертата е за 2,2 млрд. лева.

„Точната цифра не я знам, но е там някъде, около 2 – 2,2 млрд. Така вървят преговорите“, каза Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Цвета Караянчева покани Русия да ремонтира Су-25 у нас
Следваща публикация
Премиерът Борисов: F-16 ще струват 2,2 млрд. лева
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви днес, 5 май 2019 г., че в преговорите за F-16 има червени линии, които не бива да бъдат преминавани, като той заяви още, че договорът не бива да става факт на всяка цена. Това Запрянов каза в ефира на БНР.

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Програмата за модернизация на гръцките F-16 се движи по график, въпреки съобщенията за проблеми

Програмата за модернизация на част от гръцките F-16C/D до стандарта V върви по график, уверява МО на страната, въпреки, че такава новина се появи в ефира на водещото местно радио Athina 98.4.

Меню