Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че парите нужни за покупката на изтребителите F-16 ги няма в бюджета и те ще бъдат взети от фискалния резерв. Това каза той днес, 21 юни 2019 г., пред репортери в Брюксел.

„В момента, военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезнем в парламента, ще актуализираме съответно бюджета и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме“, разясни министър-председателят.

В последните седмици стана ясно, че България няма да може да договори схема за разсрочено плащане за изтребителите F-16 и това налага цялата сума по договора да бъде платена накуп. Според премиера Борисов, явно това ще стане с пипане на фискалния резерв на страната. В същото време, вчера 20 юни 2019 г., стана ясно, че финансовото министерство е пуснало Държавни ценни книжа на стойност от 300,6 млн. лева, като според заместник-министъра на финансите Росица Велкова, това се прави с цел осигуряване на средства за сделката за изтребителите.

Интересно е, че през 2017 г. Премиерът Борисов бе върл противник на пипането на фискалния резерв с цел разплащане на сделките за модернизацията.

„И аз искам да ги купим днес (изтребителите – бел. ред.), но ще опоскаме целия фискален резерв, а това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в Еврозоната”, каза Борисов на 18 септември 2017 г., по време, когато кабинета „Борисов 3“ се опитваше да се измъкне от експертната оценка за покупка на шведските Gripen C/D.

Днес в Брюксел премиерът се опита да се измъкне и от въпроса за точната цена на сделката, след като вчера се изтърва за това, че офертата е за 2,2 млрд. лева.

„Точната цифра не я знам, но е там някъде, около 2 – 2,2 млрд. Така вървят преговорите“, каза Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Цвета Караянчева покани Русия да ремонтира Су-25 у нас
Следваща публикация
Премиерът Борисов: F-16 ще струват 2,2 млрд. лева
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

Меню