Министър Каракачанов: Част от цените за F-16 са неоправдано високи

1K прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов отново заяви, че има проблем с цените за покупка на изтребителите F-16, като този път ги определи, като неоправдано високи и даде примери с ненужно обучение, за което американската страна настоявала. Това заяви той днес, 20 май 2019 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

„По време на преговори не се говори за цени, но лично аз смятам, че някои от параметрите на сделката не са изгодни и е въпрос на преговори цените да бъдат нормализирани. По-високо от очакваното са и то неоправдано по-високи”, каза той.

Военният министър даде пример, като вдигна чашата, която му бе дадена в телевизионното студио и каза, че ако тази чаша струва 3 лв., а ти поискат 5 лв. за нея е нормално да питаш и да искаш обяснение, защо цената е такава.

„Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да се намалят. Ако щете и за обучението на пилотите и така нататък. Давам ви един пример – езиковото обучение на пилотите. Пилотите, които ние ще изпратим всички са минали през езикови курсове, минали са през обучение в Съединените щати. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално, защото те вече го имат. Има подобни такива нюанси, които трябва да бъдат изпилени, защото е излишно да бъдат плащани от българския данъкоплатец”, разяснява министър Каракачанов.

Трябва да се отбележи, че примерът, който дава военният министър е странен, поне що се отнася до начини за намаляване на крайната цена. Според източници на АЕРО, цената на обучението на летателния и на техническия състав в САЩ е под 10% от стойността на цялата сделка, а въпросното езиково обучение е доста, доста малък дял от сумата за обучение, където основната тежест е летателното обучение. Така, дори и въпросните езикови курсове да са наистина ненужни и те да паднат, сумата която ще се спести ще е миниатюрен дял от цената на цялата сделка.

„Тук не става въпрос за това, което говори Президентът, че искаме да намалим цената за сметка на намаляване на способностите на самолета, тоест да му отрежем ракетите, въоръжението, навигация и така нататък”, каза още Каракачанов.

Въпреки тези изказвания, все още не е ясно точно как ще се намали цената за покупката на F-16, нито по какви параметри се водят преговори, отвъд лековатия пример за езиковото обучение.

Каракачанов бе попитан, след като изборът на F-16 е бил политически, защо няма политическа цена за него, на което той отговори така:

„На пазара, всеки се опитва да спечели. Явно е, че много хора смятат, че в отбраната освен целта да имаш годен и способен съюзник, трябва да спечелиш и повечко от него. Аз лично го разбирам по друг начин”, отговори той.

Каракачанов постави и акцента върху разсроченото плащане на сделката, като потвърди, че това е била една от темите на преговорите, които се проведоха по-миналата седмица в САЩ. Ако не се постигне такава договореност, то според него това не само, че можело да затрудни другите два големи модернизационни проекта и да спъне ремонта на наличната техника, но можело да доведе и до това, че няма да могат да се повишат заплатите на военните.

Трябва да се отбележи, че в последните седмици премиерът Бойко Борисов поне на два пъти намеква, че сделката за F-16 ще се плати накуп, веднага щом се постигне споразумение за нея.

По въпросът с разсроченото плащане трябва да се каже и че фактически процедурата по FMS не предвижда такова и плащането е 100% авансово. Ако България иска да изплаща на вноски сделката, то това може да стане само ако си намери друго финансиране – например, че емитиране на външен дълг, теглене на целеви заем от банка/банки или търсене на държавен заем от САЩ. Не става ясно дали страната ни води разговори за такива схеми.

В заключение Каракачанов казва, че ако действително със САЩ сме партньори и съюзници, ще бъде намерен добър изход от преговорите, но не пропусна да отбележи, че подобни договорки имали много нюанси, а в тях се криел дявола, като изрично посочи, че един от тези нюанси е цената на дългосрочната експлоатация на изтребителя.

Министър Каракачанов прави поредно изказване за цената на F-16 в рамките на последната седмица. Това става на фона на кампанията за изборите за Европейски парламент, които са на 26 май.

Припомняме, че през миналата есен Каракачанов на няколко пъти изрично заяви, че финалната цена на сделката не може да надхвърли бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Около селекцията на F-16, за който е публична тайна, че значително надхвърля бюджета, военният министър се въздържаше от подобни изказвания, но тихо ги възстанови в началото на пролетта, като каза, че трябва да се търси финална сделка в рамките на определения от Парламента бюджет.

Сега, в условията на предизборна кампания, Каракачанов вече директно атакува американските цени, като „неоправдани високи”.

На този фон, неговият заместник Атанас Запрянов, който е от квотата на ГЕРБ, пък обяснява, че преговорите вървели добре, въпреки, че още не било ясно какво точно ни предлага американската страна.

Свързани теми

Предишна публикация
„Йотов и син” с украински партньори искат да поемат изцяло поддръжката на L-39
Следваща публикация
Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МС не разгледа проекта за нов изтребител

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Меню