Сърбия преговаря за Ми-17 и Ми-35М

22 прочитания

Сърбия е започнала преговори с Русия за покупката на вертолети Ми-17 и Ми-35М. Това е заявил сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от местни медии.

Вулин бе на посещение в Русия през миналата седмица, където са започнали и преговорите за доставка на четири транспортни вертолета Ми-17 и четири щурмови машини Ми-35М. Имало е и разговори за покупката на употребявани изтребители МиГ-29, както и на зенитно-ракетни комплекси, бронирана техника и друго военно оборудване.

През юни 2016 г. Сърбия получи два новопроизведени Ми-17В-5 на цена от $25,3 млн. Още тогава бе заявено, че страната има нужда от още шест – осем машини от същия тип. През миналия декември сръбския президент Александър Вучич каза, че Сърбия вече преговаря за шест броя Ми-17, а сега става ясно, че бройката е намалена за сметка на покупката и на щурмови вертолети.

Сръбските ВВС в момента експлоатират шест броя Ми-8Т, един Ми-17 и двата Ми-17В-5. Остарелите Ми-8 са планирани за пенсиониране и се чака доставката на шест H145M. Отделно се разполага и с около 30 броя леки газотурбинни вертолети Aérospatiale Gazelle.

Сърбия днес не разполага с чисто бойни вертолети. През 90-те години на миналия век вътрешното министерство на страната използва два Ми-24В, но машините са пенсионирани отдавна.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия и Франция ще правят заедно нов морски патрулен самолет
Следваща публикация
Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Най-успешният дивизион

Известният словашки военен журналист Мирослав ДЮРЕШИ се занимава от няколко години с изследване на действията на противовъздушната отбрана на Югославия по време на войната от 1999 г. и завързва сериозни познанства с военни, участвали в отбраната на Белград. В тази статия той проследява бойните действия на най-успешния зенитно-ракетен дивизион, участвал в отбраната на Белград.

Super Galeb катастрофира в Сърбия

Учебно-боен самолет G-4 Super Galeb от състава на сръбските ВВС е катастрофирал днес, 11 април 2018 г. при изпълнение на учебен полет. Има един загинал.

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Меню