Сърбия преговаря за Ми-17 и Ми-35М

174 прочитания

Сърбия е започнала преговори с Русия за покупката на вертолети Ми-17 и Ми-35М. Това е заявил сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от местни медии.

Вулин бе на посещение в Русия през миналата седмица, където са започнали и преговорите за доставка на четири транспортни вертолета Ми-17 и четири щурмови машини Ми-35М. Имало е и разговори за покупката на употребявани изтребители МиГ-29, както и на зенитно-ракетни комплекси, бронирана техника и друго военно оборудване.

През юни 2016 г. Сърбия получи два новопроизведени Ми-17В-5 на цена от $25,3 млн. Още тогава бе заявено, че страната има нужда от още шест – осем машини от същия тип. През миналия декември сръбския президент Александър Вучич каза, че Сърбия вече преговаря за шест броя Ми-17, а сега става ясно, че бройката е намалена за сметка на покупката и на щурмови вертолети.

Сръбските ВВС в момента експлоатират шест броя Ми-8Т, един Ми-17 и двата Ми-17В-5. Остарелите Ми-8 са планирани за пенсиониране и се чака доставката на шест H145M. Отделно се разполага и с около 30 броя леки газотурбинни вертолети Aérospatiale Gazelle.

Сърбия днес не разполага с чисто бойни вертолети. През 90-те години на миналия век вътрешното министерство на страната използва два Ми-24В, но машините са пенсионирани отдавна.

Свързани теми

Предишна публикация
Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир
Следваща публикация
Руското правителство отпусна пари за създаване на скъсен Суперджет 100
174 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия преговаря за още Ми-17

Сръбското правителство преговаря за още транспортни вертолети Ми-17. Това е заявил сръбския президент Александър Вучич, вчера 1 декември 2017 г.

Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус

Сърбия се е споразумяла с Беларус да получи четири изтребителя МиГ-29 безвъзмездно. Това е съобщил военният министър на страната Александър Вулин, пред местния вестник „Politika”.

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Меню