Сърбия преговаря за Ми-17 и Ми-35М

174 прочитания

Сърбия е започнала преговори с Русия за покупката на вертолети Ми-17 и Ми-35М. Това е заявил сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от местни медии.

Вулин бе на посещение в Русия през миналата седмица, където са започнали и преговорите за доставка на четири транспортни вертолета Ми-17 и четири щурмови машини Ми-35М. Имало е и разговори за покупката на употребявани изтребители МиГ-29, както и на зенитно-ракетни комплекси, бронирана техника и друго военно оборудване.

През юни 2016 г. Сърбия получи два новопроизведени Ми-17В-5 на цена от $25,3 млн. Още тогава бе заявено, че страната има нужда от още шест – осем машини от същия тип. През миналия декември сръбския президент Александър Вучич каза, че Сърбия вече преговаря за шест броя Ми-17, а сега става ясно, че бройката е намалена за сметка на покупката и на щурмови вертолети.

Сръбските ВВС в момента експлоатират шест броя Ми-8Т, един Ми-17 и двата Ми-17В-5. Остарелите Ми-8 са планирани за пенсиониране и се чака доставката на шест H145M. Отделно се разполага и с около 30 броя леки газотурбинни вертолети Aérospatiale Gazelle.

Сърбия днес не разполага с чисто бойни вертолети. През 90-те години на миналия век вътрешното министерство на страната използва два Ми-24В, но машините са пенсионирани отдавна.

Свързани теми

Предишна публикация
Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир
Следваща публикация
Руското правителство отпусна пари за създаване на скъсен Суперджет 100
174 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия ще получи ремонтираните беларуски МиГ-29 през 2021 г.

Беларус ще предаде ремонтираните и модернизирани изтребители МиГ-29 на Сърбия в началото на 2021 г. Това казва председателят на държавния беларуски военно-промишлен комитет комитета Роман Головченко, цитиран от беларуската информационна агенция БЕЛТА.

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…
Меню