Сръбски МиГ-29 отново ще стрелят на Шабла

1K прочитания

Три изтребителя МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“ на Военновъздушни сили на Република Сърбия кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево днес, 5 септември 2021 г., за участие в съвместни българо-сръбски полети над море. Това съобщиха от ВВС.

По-рано през деня с два вертолета Ми-17В-5 пристигна част от летателния, инженерно-технически и осигуряващ състав на западната ни съседка, включени в подготовката и участието на сръбските изтребители за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели на зенитен полигон „Шабла”.

На разпространените снимки се виждат бордните номера на сръбските изтребители. Един от двата едноместни (18202) е от дарените от Русия МиГ-29 (Изделие 9-13) през 2017 г. Другият (борден номер 18204) е от самолетите, които бяха получени от Беларус през този май.  Двуместният МиГ-29УБ (борден номер 18351), е бивша руска машина, дарена през 2017 г.

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021” ще се проведе в периода от 8 до 11 септември 2021 г. (резервен ден 12 септември 20201 г.).

В него ще вземат участие зенитно-ракетни формирования и авиация от състава на българските и сръбските Военновъздушни сили, като и формирования от Сухопътни войски и Военноморски сили от състава на Българската армия.

В началото на юни в Граф Игнатиево отново бяха три сръбски МиГ-29, като плана бе да стрелят на зенитния полигон „Шабла”, но катастрофата с майор Валентин Терзиев прекрати учението. Сръбските изтребители ще стрелят сега, а участие на нашите МиГ-29 не се планира.

Свързани теми

Предишна публикация
Двама нови летци започват да се приучават на МиГ-29
Следваща публикация
МО иска пари за ремонт на вертолет Cougar във връзка с бежанската криза
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Super Galeb катастрофира в Сърбия

Учебно-боен самолет G-4 Super Galeb от състава на сръбските ВВС е катастрофирал днес, 11 април 2018 г. при изпълнение на учебен полет. Има един загинал.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Полетя модернизиран гръцки F-16

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи днес,…

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Меню