Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

107 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Вучич е отбелязал в своето обръщение, че Сърбия е доволна от установеното военно-техническо сътрудничество с Русия, споменавайки, че тези вертолети вече са били поръчани. Ангажиментът за тяхната доставка е бил препотвърден при посещението на Путин, по време на което е било обсъдено изпълнението на пакета от военни сделки. Според Вучич, тези нови вертолети, заедно с очакваните тази година от Германия девет броя Н145М, сериозно ще подсилят възможностите на страната, получавайки най-силната вертолетна групировка за последните 30 години.

Общо пет Н145М се очаква да бъдат получени от ВВС на Сърбия, като още четири ще бъдат доставени на полицията по договор с производителя Airbus Helicopters от декември 2016 г. Всички те трябва да пристигнат в Сърбия до края на годината. Сръбските Н145М, предназначени за ВВС, ще бъдат екипирани с оръжейната система HForce Generic Weapon System, включваща дневно-нощна прицелна станция, нашлемна система за насочване и модулни устройства за носене на въоръжение. В състава на въоръжението се включват сръбски управляеми противотанкови ракети 2Т5 (далечно развитие на руските ракети „Малютка“), както и блокове за изстрелване на 80-mm неуправляеми ракети С-8 (седемзарядни) и контейнери с 12,7-mm картечници.

Сърбия ще стане десети експортен оператор на бойния вертолет Ми-35М – по-нататъшно развитие на семейството Ми-24/35, в производство от 2007 г. Той се отличава с по-мощни двигатели, изцяло нова носеща система (носещ и опашен винт и втулка на носещия винт), подобрена бронева защита, изцяло нова прицелна система за дневно-нощни действия и нова управляема ракета с далечина на стрелбата до 5,8 km.

Що се касае до Ми-17В-5, ВВС на Сърбия вече притежават две такива машини, построени от КВЗ в Казан. Поръчани през септември 2015 г. на обща цена 25 млн. евро, те са доставени в Сърбия през юли 2016 г. Машините са в базова конфигурация за транспорт и търсене и спасяване, но нямат възможности да носят оръжие. В момента останалите транспортни вертолети на ВВС са два Ми-17 и два Ми-8Т.

Заедно с доставката на двата Ми-17В-5, МО на Сърбия инвестира в купуване на оборудване и обучение на технически персонал за поддръжка и ремонт на вертолети от семейството Ми-17/171 в авиоремонтния завод „Мома Станойлович“ в Батайница до Белград, с амбицията той да стане център за обслужване за региона. Първата външна поръчка за завода е основен ремонт, извършен с руска помощ, на два транспортни вертолета Ми-171Е, принадлежащи на вътрешното министерство на Македония и използвани от полицията (доставени са през 2009 г.). Те са облетяни след завършване на ремонта през октомври 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция уточни бъдещите способности на Rafale F4
Следваща публикация
45 години от първия полет на F-16
107 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

Сърбия получи първия си вертолет H145M

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин прие официално първия двудвигателен вертолет H145M предназначен за сръбските ВВС. Това стана в завода на Airbus Helicopters в Донаувюрт.

Меню