Руското правителство отпусна пари за създаване на скъсен Суперджет 100

16 прочитания

Руското правителство е отпуснало 6 млрд. рубли (€77,4 млн.) за създаването на скъсен вариант на регионалния джет Сухой Суперджет 100. Това е съобщил руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

„Разработката на този самолет ще започне още тази година с отпуснатите 6 млрд. рубли, които идват от резервния правителствен фонд. Правителственото решение е готово”, заявява Рогозин.

Той е съобщил още, че освен, че новият вариант на Суперджет 100 ще е предназначен за 75 пасажери в една класа, при него ще бъдат приложени повече системи и агрегати разработени и произвеждани в Русия.

Още през февруари президентът на „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) Александър Рубцов заяви, че се започва работа по скъсен вариант на Суперджет 100. Тогава той каза, че проектът щял да бъде на стойност от „няколкостотин” милиона долара и вече имало сериозни поръчки от неназована руска авиокомпания.

Очаква се новият вариант да има далечина на полет от 1500 – 2000 km. и вероятно ще има ново крило, при което ще се използват повече композитни материали. Сегашния двигател PowerJet SaM146 е с тяга 80 kN и е твърде мощен за новата модификация, което ще наложи търсенето на нов мотор.

През миналата година бяха произведени 34 броя Суперджет 100, но портфейла с поръчки започва да се изчерпва и ГСС се опитва да направи модела по-привлекателен.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия преговаря за Ми-17 и Ми-35М
Следваща публикация
Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за покупка на още 100 регионални пътнически самолета Сухой Суперджет 100. Машините ще започнат да се доставят от догодина.

Първият сериен Су-57 е почти готов

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

Меню