Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир

40 прочитания

Военно-транспортен самолет Ил-76 от състава на алжирските ВВС катастрофира днес, 11 април 2018 г. при излитане от авиобаза Боуфарик. При инцидента са загинали поне 257 души.

Самолетът е излетял днес сутринта, като на борда му е имало 10-членен екипаж и 247 пасажери. Повечето от тях са били военнослужещи от алжирските въоръжени сили, но на борда е имало и членове на техните семейства.

Машината се е разбила в непосредствена близост до летището от което е излетяла. По непотвърдени свидетелски разкази, самолетът е горял още във въздуха, преди да катастрофира. Не се съобщава за оцелели от намиращите се на борда 257 човека. Появи се непотвърдена информация за по-голям брой на жертвите, но тя за сега не се потвърждава.

Алжирските военни власти вече водят разследване, но практически не се дават данни за случилото се.

Смята се, че регистрацията на катастрофиралия самолет е 7T-WIP, което значи, че се е разбил Ил-76ТД, произведен през декември 1994 г. Алжирските ВВС разполагат с 12 броя Ил-76ТД/МД.

Това не е първият тежък инцидент с военно-транспортни самолети в Алжир. На 11 февруари 2014 г. алжирски военен C-130H катастрофира при кацане. При инцидента загинаха 76 от намиращите се на борда 77 души.

Свързани теми

Предишна публикация
Super Galeb катастрофира в Сърбия
Следваща публикация
Сърбия преговаря за Ми-17 и Ми-35М
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11

Специални сили на САЩ са достигнали мястото на катастрофата на самолет-ретранслатор E-11A, който се разби вчера, 27 януари 2020 г. и са прибрали телата на загиналия екипаж. Това съобщава Newsweek, позовавайки се на източници в Пентагона.

Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

Mitsubishi спря изпитанията на MRJ след инцидент

Mitsubishi Aircraft, част от Mitsubishi Heavy Industries, спря изпитанията на регионалния джет MRJ, след спиране на двигател в полет, което е станало факт на 21 август 2017 г. Това съобщава Flightglobal.

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Меню