Останките от изтребителя на Тодор Розев бяха превозени до НВИМ

88 прочитания

Останките от изтребителя Bf 109G-6, намерени в землището на село Марица, бяха предадени на Националния военноисторически музей (НВИМ) съгласно заповед на министъра на отбраната. Това съобщи музея на профила си във Facebook.

Двигателят DB 605, заедно с останалите открити елементи ще преминат процес на идентификация от експертна комисия на НВИМ съгласно Закона за културното наследство. След това артефактите ще претърпят цялостно почистване и консервация с цел по-нататъшното им съхраняване и експониране, се казва в съобщението на музея.

Веднага след приключване на задължителните съобразно Закона за културното наследство дейности двигателят и други елементи от самолета ще бъдат представени пред широката общественост в постоянната експозиция на музея, в частта, посветена на Втората световна война, казват още от НВИМ.

От НВИМ благодарят на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за решението останките от изтребителя да станат част от Фонда на НВИМ и на структурите на Българската армия и Министерството на отбраната, направили това възможно.

Въпреки свежо звучащият текст, двигателят DB 605A-1 престоя на открито една седмица. През това време служителите на НВИМ са възпрепятствали опитите на инженери от ВВС са съхранят двигателя. По него има вече поражения от корозия, каквито не са се наблюдавали при изваждането му.

Не е ясно и дали консерваторите в НВИМ имат техническата компетенция да работят със сложен агрегат, какъвто се явява 12-цилиндровия мотор или тяхната цел ще е да докарат козметично приятен външен вид.

НВИМ има лоша история по отношение на запазване на експонатите си. Преди години уникален тежък полуверижен влекач Sd.Kfz. 8 бе оставен буквално да изгние, а само преди две години в Музея на авиацията в Крумово (който е подчинен на НВИМ) изгоря единственият запазен до наши дни Лаз-7. Случаите на кражби от фондовете на НВИМ са десетки.

По информация на АЕРО, издирването на останки край село Марица е вече приключило. Не са намерени други големи запазени елементи от изтребителя BF 109G-6, който най-вероятно е принадлежал на подпоручик Тодор Розев. Той е свален в същия район на 24 юни 1944 г.

Свързани теми

Предишна публикация
10 години от първия полет на Суперджет 100
Следваща публикация
Обсъжданията на проекта за нов изтребител в МС
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Най-успешният дивизион

Известният словашки военен журналист Мирослав ДЮРЕШИ се занимава от няколко години с изследване на действията на противовъздушната отбрана на Югославия по време на войната от 1999 г. и завързва сериозни познанства с военни, участвали в отбраната на Белград. В тази статия той проследява бойните действия на най-успешния зенитно-ракетен дивизион, участвал в отбраната на Белград.

Първи самолети, първа война

Днес близо 115 години след появата на това чудо авиацията с гордост всеки българин може да отбележи приноса на първите дейци на родното въздухоплаване, донесли в малка България последните достижения на чисто новата технология за летене с апарати, по-тежки от въздуха.

Меню