Останките от изтребителя на Тодор Розев бяха превозени до НВИМ

91 прочитания

Останките от изтребителя Bf 109G-6, намерени в землището на село Марица, бяха предадени на Националния военноисторически музей (НВИМ) съгласно заповед на министъра на отбраната. Това съобщи музея на профила си във Facebook.

Двигателят DB 605, заедно с останалите открити елементи ще преминат процес на идентификация от експертна комисия на НВИМ съгласно Закона за културното наследство. След това артефактите ще претърпят цялостно почистване и консервация с цел по-нататъшното им съхраняване и експониране, се казва в съобщението на музея.

Веднага след приключване на задължителните съобразно Закона за културното наследство дейности двигателят и други елементи от самолета ще бъдат представени пред широката общественост в постоянната експозиция на музея, в частта, посветена на Втората световна война, казват още от НВИМ.

От НВИМ благодарят на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за решението останките от изтребителя да станат част от Фонда на НВИМ и на структурите на Българската армия и Министерството на отбраната, направили това възможно.

Въпреки свежо звучащият текст, двигателят DB 605A-1 престоя на открито една седмица. През това време служителите на НВИМ са възпрепятствали опитите на инженери от ВВС са съхранят двигателя. По него има вече поражения от корозия, каквито не са се наблюдавали при изваждането му.

Не е ясно и дали консерваторите в НВИМ имат техническата компетенция да работят със сложен агрегат, какъвто се явява 12-цилиндровия мотор или тяхната цел ще е да докарат козметично приятен външен вид.

НВИМ има лоша история по отношение на запазване на експонатите си. Преди години уникален тежък полуверижен влекач Sd.Kfz. 8 бе оставен буквално да изгние, а само преди две години в Музея на авиацията в Крумово (който е подчинен на НВИМ) изгоря единственият запазен до наши дни Лаз-7. Случаите на кражби от фондовете на НВИМ са десетки.

По информация на АЕРО, издирването на останки край село Марица е вече приключило. Не са намерени други големи запазени елементи от изтребителя BF 109G-6, който най-вероятно е принадлежал на подпоручик Тодор Розев. Той е свален в същия район на 24 юни 1944 г.

Свързани теми

Предишна публикация
10 години от първия полет на Суперджет 100
Следваща публикация
Обсъжданията на проекта за нов изтребител в МС
91 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Асен Йорданов – реалният образ

Кой всъщност е Асен Йорданов, чието име се предлага да носи столичното летище? Евгени АНДОНОВ разказва за живота и постиженията в авиацията на именития българин – първи роден авиоконструктор и световноизвестен авиационен педагог.

alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

Първият сблъсък

На 1 август 1943 г. Военновъздушните сили на България, тогава известни, като Въздушните на Негово Величество войски или ВНВВ, за първи път влизат в пряк въздушен бой срещу многоброен и мотивиран противник, летящ на модерни бойни самолети. Какво се случва над България в онзи горещ неделен ден?

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…
Меню