40 години от първия полет на F/A-18

33 прочитания

Днес, 18 ноември, се навършват точно 40 години от първия полет на многоцелевия изтребител F/A-18.

Първият прототип на F/A-18A Hornet (сериен номер 160775) излита от летището Ламбърт Фийлд, край Сейнт Луис на 18 ноември 1978 г. Машината се управлява от шеф-пилота на McDonnell Douglas Джон Крингс. Самият полет продължава 50 минути и приключва без забележки.

Общо в изпитанията на Hornet са задействани девет едноместни машини и два двуместни. Изпитанията на машината вървят бързо и относително безболезнено, макар и ВМС на САЩ да имат сериозни забележки към тактико-техническите способности на типа. Първият сериен F/A-18 е предаден на американския флот през май 1980 г., а първата тренировъчна ескадрила започва да лети с него в началото на 1981 г.

Hornet се ражда от програмата Navy Air Combat Fighter (NACF), която цели създаване на заместник на палубните самолети F-4, A-4 и A-7. Макар, че първоначално се е целяло проектирането на изцяло нов тип, Конгресът на САЩ задължава ВМС на страната да избере един от двата изтребителя, които се създават в рамките на програмата LWF/ACF за нов лек боен самолет за ВВС на САЩ.

През май 1975 г. ВМС на САЩ избират палубното развитие на YF-17. Типът губи от бъдещия F-16 конкурсът на Военновъздушните сили, но заради двудвигателната си конструкция и перспективата за растеж е харесан от Флота.

YF-17 е преработен в бъдещия F/A-18 чрез усилване на конструкцията и шасито, добавянето на повече гориво, преработка на крилната механизация и увеличаване площта на крилото и вертикалните стабилизатори. Механичната система за управление е подменена с електро-дистанционна. Двигателите YJ101 на YF-17 са преработени в серийните F404.

Първоначално се е планирало да има три варианта на конструкцията – F-18A – изтребител, A-18A – ударен самолет и TF-18A – двуместен учебно-боен. Разликата между изтребителя и ударния е щяла да бъде основно в авиониката. Бързо става ясно, че един самолет ще може да изпълнява и двете задачи и още през 1980 г. машината започва да се нарича F/A-18A в едноместната версия и F/A-18B в двуместната.

Общо до края на производството през август 2000 г. са сглобени 1480 броя F/A-18 от двете основни версии A/B и C/D (която влиза в производство в средата на 80-те). Освен във ВМС и Корпуса на морската пехоте на САЩ, типът е приет на въоръжение и в Канада, Испания, Швейцария, Финландия, Кувейт, Малайзия и Австралия.

В началото на 90-те Hornet е основно преработен в модела Super Hornet, който макар и да има същия индекс (F/A-18) се отличава значително от него и може да се разглежда, като отделна конструкция.

Първият прототип на F/A-18 е изложен в авиобазата Чайна Лейк в Калифорния.

Свързани теми

Предишна публикация
45 години от първия полет на F-16
Следваща публикация
МиГ-21 в България – Началото
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

Дългокракият Ил-62

Илюшин Ил-62 определено не е най-популярният съветски реактивен пътнически самолет, засенчен от масовите модели Ту-134 и Ту-154. Четиридвигателният лайнер обаче има своето място в развитието на съветското самолетостроене и помага за разширяване на мрежата на „Аэрофлот“ по съветско време.

Меню