Ще се търси ремонт на Су-25

46 прочитания

Министерство на отбраната се готви да започне процедура за възлагане на договор за ремонт на щурмовите самолети Су-25. Това заяви днес, 31 юли 2018 г., заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

„Работим по сключване на договор за поддръжка и възстановяване на летателната годност на щурмовата авиация в лицето на Су-25”, заявява заместник-министър Величков.

Той уточнява, че желанието е да се поддържат всички налични в момента 14 броя щурмови самолети Су-25. Величков не дава други детайли за предстоящия договор.

Българските Су-25 отдавна са с изчерпан междуремонтен ресурс и летят с удължаване от инженерно-техническата служба на българските ВВС. Предпоследното такова удължаване изтече през декември 2017 г. След това, през тази пролет, в спешен порядък бе удължен с още година ресурса на едва четири машини с цел запазване на подготовката на летателния състав и спасяване на множество учения и тренировки, които не могат да минат без ударна авиация.

Дългосрочното решение за типа е, или той да бъде свален от въоръжение, или да бъде проведен капитално-възстановителен ремонт. Министър Красимир Каракачанов вече на няколко пъти заяви, че иска със сравнително малко средства да ремонтира щурмовите самолети. Министърът обаче не дава дефиниция на „малко средства“.

Възможностите за провеждане на КВР за Су-25 в момента са няколко – Беларус (558-ми авиоремонтен завод в Барановичи), Украйна (завод „МИГремонт“ в Запорожие), Русия (121 АРЗ в Кубинка) или пък Грузия (завод ТАМ).

Въпреки свежите обещания на политическото ръководство на армията, че в авиоремонтния завод „Авионамс“ ще се извършва ремонт на самолети от състава на ВВС, това все още не е станало факт. Така, че пловдивския завод за сега не е опция за ремонт на Су-25.

Цената на ремонта на единичен Су-25 е около $5 млн. или $70 млн. за всички 14 самолета (както заявява заместник-министър Величков). Така договорът обаче ще надхвърли сумата от 100 млн. лева, което значи одобряване на разхода от Народното събрание.

Така като най-вероятен сценарии се оформя пускането на процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонта на няколко (например шест – осем) Су-25. Поръчката може да бъде оформена като рамково споразумение с цел минимизиране на разходите за всяка отделна година.

В последните месеци политическото ръководство на армията стартира две процедури за сключване на рамкови споразумения за ремонт и поддръжка на авиационна техника. Едното бе за учебните самолети L-39, а другото е за ремонт на вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Процедурите трябва да бъдат приключени успешно, което не е малко предизвикателство, предвид честите прекратени процедури в МО, но по-важното е да има парично осигуряване за ремонтите за всяка финансова година.

Пак днес, заместник-министър Величков заяви, че във военния бюджет за 2019 г. са предвидени нови 100 млн. лева за заплати, но от думите му не става ясно дали перото „капиталови разходи”, от където се финансират ремонтите на авиационната техника, ще бъде повишено.

Свързани теми

Предишна публикация
F-117 отново бе забелязан да лети в САЩ
Следваща публикация
Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Донорска задача с C-27J от състава на ВВС

На 1 декември 2018г. с военно-транспортен самолет C-27J Saprtan от състава на 16-та транспортна авиогрупа се изпълни успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. Това съобщават от ВВС.

Меню