Кой какво обещава?

Повечето партии и коалиции са пестеливи и шаблонни в предизборните си програми по отношение на развитието на военната ни авиация, но все пак, има какво да се научи оттам

879 прочитания

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието на военната ни авиация, то ще остане в историята с решенията си около избора на нов изтребител в периода 2017 – 2019 г. Събранието ще остане в авиационната ни историята и с факта, че в състава си имаше не един, а цели двама бивши командири на ВВС – Константин Попов (2009 – 2014 г.), депутат от ГЕРБ и Симеон Симеонов (2005 – 2009 г.), народен представител от ДПС.

Какъвто и да е състава на следващото Народно събрание, ясно е отсега, че нито Попов, нито Симеонов ще бъдат в състава му, защото те не намериха място в листите на своите партии, по една или друга причина, за съжаление останала скрита за обществото. И ако Симеонов бе очаквано максимално безличен в депутатското си амплоа, то Попов се оказа на важното място – шеф на комисията по отбрана и често озвучаваше позициите на партията си по отношение на отбранителната политика. Включително и на неговите плещи легна признанието, че изборът на F-16 не е бил плод на конкурсна процедура, а е бил чисто политическо решение.

Сред липсващите в следващия парламент ще е и Емил Христов, който бе председател на т.нар. „Комисия Gripen” и ще остане в историята с не едно и две особени изказвания по темата. Въпреки че бе заместник-председател на парламента и той, загадъчно, не намери място в листите на ГЕРБ.

Колкото до това, какво може да чакаме от следващия парламент и правителство по отношение на развитието на военната авиация на България, то трябва да погледнем предизборните програми на партиите и коалициите. Към момента сигурни участници в следващия парламент (на база социологическите проучвания) са ГЕРБ, БСП, „Има такава държава”, ДПС, „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!” и (вероятно) ВМРО. От ДПС избраха да не публикуват програмата си в цялост, но останалите партии и коалиции го сториха.

ГЕРБ – още F-16 и други обещания
От 128 страници предизборна платформа, от ГЕРБ отделят 3,5 за развитието на отбраната. От тях, половината са посветени на свършеното за последния мандат. Интересно е, че от партията се хвалят с „модернизацията” на МиГ-29 и Су-25. Първата е несъществуваща в нашата реалност, а по отношение на процедурата за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на Су-25, позицията на ГЕРБ беше меко казано особена. На повърхността, от партията подкрепяха инициативата, но при сключен вече, но буксуващ договор с Беларус, председателят на парламента Цвета Караянчева се опита да кани Русия да свърши работата, а и имаше индикации, че техни чиновници бавят документално изпращането на самолетите за ремонт.

Колкото до обещанията, то от ГЕРБ заявяват, че въоръжените ни сили ще изпълняват конституционните си задължения за защита на националния суверенитет и независимост и териториалната цялост на страната в „условията на колективната отбрана на НАТО”. От партията обещават 2% от БВП като разходи за отбрана през 2024 г. Обещава се и повишаване на заплатите на военните и цивилните служители на МО, но не се дават точни изражения.

Относно развитието на способностите, от ГЕРБ обещават те да са в рамките на „заложените мероприятия по организационното изграждане на въоръжените сили в Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. и на етапите от проектите в Инвестиционен план-програма до 2032 г.” Добре е да се отбележи, че „Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г.” така и не бе написан и той бе завещан на следващото политическо ръководство на МО и новия Парламент.

От ГЕРБ обещават и покупка на още осем изтребителя F-16 Block 70, покупка на наземни трикоординатни обзорни радари, както и „привличане на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с използване на средства от Европейския фонд за отбрана”.

БСП – балансирано развитие
В предизборната платформа на БСП е отбелязано, че въоръжените ни сили са със занижени способности, неокоплектовани като личен състав, с нискомотивиран персонал и системно недофинансирани, като не са в състояние да изпълняват конституционните си задължения в пълен мащаб.

От партията залагат извършването на нов Стратегически преглед на отбраната и написването на Бяла книга за развитието на въоръжените сили. Целта на БСП е изграждането на въоръжени сили, които са адекватни на заплахите и които да действат в контекста на членството ни в НАТО и ЕС. Залага се и за участието в полагането на основните на Общоевропейска отбрана.

БСП обещават балансирано влагане на пари в отбрана, като едновременно трябва да се повиши чувствително заплащането в сектора, в същото време да се влага в поддръжка на наличната и закупуване на нова бойна техника, както и в изграждане на качествена инфраструктура. Изрично е записано, че обновяването на въоръжението и техниката на трите вида въоръжени сили трябва да върви паралелно, като наличната техника трябва да се поддържа и модернизира, докато е възможно да се купи нова такава. Залага се и по-активно използване на агенциите на НАТО и Европейския фонд за отбрана за реализирането на различните инвестиционни програми в отбраната.

„Има такъв народ” – кратко и общо
Програмата на тема „отбрана” на „Има такъв народ” е доста кратка и се изчерпва с някои общи постановки.

„Безусловна подкрепа за развитие на способностите на Въоръжените сили за гарантиране суверенитета, сигурността и независимостта на страната, защита на териториалната цялост и отстояване на националните интереси”, пише в програмата на партията.

От партията обещават ускорено реализиране на проектите от ключово значение за модернизацията на Въоръжените сили, но не ги изброяват. Също така се залага на използване на пълните възможности на местната индустрия и наука в реализацията на проектите. Обещава се модерна нова индивидуална екипировка за личния състав, както и достигане на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 г.

„Демократична България” – радикални идеи и пълна ескадрила F-16
Програмата на „Демократична България” (ДБ) е меко казано пространна, като на места се дави в думи, позиции, тезиси и лозунги. Идеите, които са заложени в нея са доста радикални, а за някои може и да се сторят скандални.

„Само с многонационален подход и със съвременни, оперативно ефективни и постоянно боеспособни въоръжени сили отбраната на България може да изпълни своята роля. Обратното я превръща в опасна илюзия за сигурност и в черна дупка за източване на ценен национален капитал – човешки, материален и финансов”, твърдят от обединението.

От ДБ настояват у нас да се развие „поне една многонационална бригада, авиационна база и морска база с водещо българско участие”. Обещава се и нов стратегически преглед на отбраната, нова военна доктрина и други подобни. Също така, от коалицията искат изготвяне на национална програма с основни и осигуряващи инвестиционни проекти, както и влагане на 2 – 2,2% от БВП в отбраната за следващите 10 години.

„Авиационната база се състои от ограничен брой самолети, произведени по времето на СССР, които не са в състояние да защитят суверенитета на българското въздушното пространство и за които държавата харчи значителни средства за поддръжка, без да им осигури базова съвместимост с техниката в НАТО.”, се казва в програмата на ДБ.

Посочва се, че като приоритет се гледа стартиране на модернизационните проекти за Сухопътни войски, но се подчертава, че ще бъде довършен проектът за покупка на F-16 до изграждането на „пълна ескадрила”. Говори се и за изграждане на „цяла C4I система за противовъздушна отбрана”. Обещава се и използването на „чиста енергия и горива”.

ДБ твърди, че „България се самозаблуждава, че е възможна модернизация на въоръжението и техниката от времето на Варшавския договор”. Така се залага „ускорено извеждане на остарялата техника и утилизацията ѝ”.

„Изправи се! Мутри вън”! – развитие на човешкия капитал
От „Изправи се! Мутри вън!” (ИСМВ) заявяват, че „острият недостиг на способности на Българската армия, в резултат на който отбранителната мощ на България е критично малка, налага търсенето и получаването на външни гаранции за националната сигурност на страната, каквито на настоящия етап и в обозримо бъдеще предоставят единствено членството в НАТО и ЕС”.

В тази връзка, обаче трябва да се търсят начини за повишаването на отбранителната мощ, което ще стане след преглед и създаване на Стратегическа програма за развитие на Въоръжените сили, постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 г., продължаване на процеса за модернизация с цел „преодоляване на техническата и технологична изостаналост на Българската армия чрез закупуване на ново въоръжение и бойна техника”.

Сериозна част от обещанията на ИСМВ в областта на отбраната са свързани с „развитие на човешкия капитал в армията” чрез осем основни мерки, включително с повишаване на заплатите, допълнителни стимули, повишаване на социалния статус и други.

ВМРО – още от същото

„Основен приоритет на ВМРО продължава да бъде развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили като гарант за суверенитета и териториалната цялост на България. Това ще продължим да постигаме чрез изпълнение на Програмата за развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2032 г. и залегналите в нея модернизация и превъоръжаване на армията, поетапен ремонт и поддържане на съществуващата техника, придобиване на нова и висока мотивация на личния състав”, се казва в предизборната програма на ВМРО.

От ВМРО говорят за развитие на доброволната военна служба, както и перспектива за възстановяване на наборната военна служба, целенасочена политика за насърчаване на българската отбранителна индустрия (включително държавните заводи) с цел създаване на повече работни места и развитие на високотехнологични отбранителни способности на страната и влагане на 2% от БВП в отбраната и след 2024 г.

Обещава се всяка година заплатите на военнослужещите да нарастват с 10%, както и да се предприемат други мерки за преодоляване на некомплекта и повишаване на социалния статус. От партията изрично акцентират върху развитието на българската отбранителната индустрия, чиито способности да се използват при обновяването на въоръжените сили.

***
Програмите на повечето сигурни участници в следващия парламент са кратки в частта им „Отбрана” и е трудно да се добие кристална картина за това, което предстои за военната ни авиация. А там където програмите са пространни (ДБ), по-скоро се постига обратния ефект – посланията се губят в празнодумие и лозунги.

И така, само ГЕРБ и ДБ изрично обещават довършване на програмата за покупка на многоцелеви изтребители F-16 (от ДБ, обаче пишат за „пълна ескадрила”, а от ГЕРБ заявяват изрично още осем самолета), като от партията на Борисов дори обещават и приключване на програмата за покупка на наземни обзорни радари.

По отношение на съществуващата техника от времената на Варшавския договор (за ВВС това е МиГ-29, Су-25, Ан-30, Ан-2, Ми-17, Ми-24, L-410 и L-39), от ДБ имат радикална позиция – скоростното ѝ „утилизиране”. От БСП и ВМРО имат по-балансирана визия – запазването и евентуалната ѝ модернизация, докато е възможна покупка на нова техника. Другите партии и коалиции нямат ясна позиция.

Всички най-вероятни участници в следващия парламент, без БСП, гарантират достигане на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 г., като някои обещават това ниво да се запази и след тази година. Това, поне донякъде, гарантира, че може да се изпълнят плановете за обновяване на въоръжените сили, но едва ли ще се мине без целево финансиране от централния бюджет, при реализация на големите многомилионни програми.

Всички опозиционни формации залагат приемането на нови стратегически документи, включително и програми за развитие на въоръжените сили, което със сигурност ще глътне време, при перспективата от едно широко коалиционно управление. Формално погледнато, в момента България няма такава програма, тъй като обхватът на последната изтече през 2020 г., а на сега управляващите не им стигна времето за приемането на нова.

Всички партии и коалиции обещават и повишаване на заплатите на военните и други социални придобивки, както и повишаване престижа на професията. Предвид хроничния некомплект и не много силния интерес към висшите военни училища, тези обещания е добре да се реализират в практиката.

Но както се казва в старото клише – „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”, така и какво реално ще се направи за българските въоръжени сили и военната ни авиация в частност, предстои да видим в следващите години.

Свързани теми

Предишна публикация
Парашутни скокове за първокурсниците от ВВВУ
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 5
879 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

ВВС получиха ремонтиран L-410

Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню