Още една бройка за специализацията „летец – пилот”

135 прочитания

Още една допълнителна бройка за специализацията „летец- пилот” във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” се отпуска със заповед на министъра на отбраната, като с това бройките достигат рекордните 28.

Заповедта № ОХ-261 е от 21 март 2022 г. и с нея се променя предишната № OХ-58 от януари тази година. С новата заповед общия брой на местата в специализацията „летец – пилот” във ВВВУ стават от 27 на 28. Те от своя страна се поделят между МО и МВР – 24 са местата за военни пилоти, а останалите четири са за нуждите на полицейската вертолетна авиация.

Интересно е, че в новата заповед се прави делене в бройките за Министерство на отбраната. 15 от местата са предназначение за обучение на пилоти за вертолетната авиация, а останалите девет – за изтребителната авиация.

До сега не бе обявявано предварително на какъв тип авиационна техника ще летят випуските. Разделението ставаше по време на обучението, в зависимост от необходимосттите на ВВС, успеваемостта на курсантите след скрийнинг и личния им избор.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло, като за кандидатстващите специализацията „летец – пилот” ръстът трябва да е под 185 cm и др.

За трета поредна година приемът за специализацията „летец – пилот” е много сериозен. През 2020 г. той беше 16 души (14 за военната авиация и двама за МВР), а през 2021 г. приемът беше 25 души (22 за МО и трима за МВР). Проблемът, обаче е че и през двете години не бяха запълнени отпуснатите бройки. През 2020 г. влязоха за обучение 10 души, а през 2021 г. – 17.

АЕРО обърна внимание на проблема с липсата достатъчно кандидати за пилоти, като проблемът е комплексен и без бързо решение. Дали през тази година нещата ще изглеждат по-различно, предстои да видим.

Повече информация за кандидат-курсантската кампания може да се намери на сайта на ВВВУ.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще се обсъжда с Полша възможността за поддръжка на МиГ-29
Следваща публикация
Министър Заков: Още F-16, нови радари, ЗРК и безпилотни апарати
135 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС започва тренировките за въздушния парад за Гергьовден

От 3 до 6 май 2018 г. са планирани полети на вертолети и самолети на българските ВВС, с прелитане на малка височина над София, площад “Княз Александър I”, във връзка с подготовката и провеждането на военния парад в Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Това съобщават от МО.

ВВС отбелязват празника си на 16 октомври

С тържествени ритуали, концерт, ден на отворените врати във Враждебна и вход свободен в Музея на авиацията в Крумово, ще бъде отбелязан Празника на авиацията и ВВС. Всички събития ще станат факт на 16 октомври 2017 г. Това съобщават от МО.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

Проведе се българо-румънска летателна тренировка

Двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и МиГ-21 LanceR от състава авиобаза Михаил Когълничано на румънските ВВС изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг” чрез приемането на предаването на самолет, преминаващ нерегламентирано през въздушното пространство на двете страни.

Меню