Още една бройка за специализацията „летец – пилот”

160 прочитания

Още една допълнителна бройка за специализацията „летец- пилот” във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” се отпуска със заповед на министъра на отбраната, като с това бройките достигат рекордните 28.

Заповедта № ОХ-261 е от 21 март 2022 г. и с нея се променя предишната № OХ-58 от януари тази година. С новата заповед общия брой на местата в специализацията „летец – пилот” във ВВВУ стават от 27 на 28. Те от своя страна се поделят между МО и МВР – 24 са местата за военни пилоти, а останалите четири са за нуждите на полицейската вертолетна авиация.

Интересно е, че в новата заповед се прави делене в бройките за Министерство на отбраната. 15 от местата са предназначение за обучение на пилоти за вертолетната авиация, а останалите девет – за изтребителната авиация.

До сега не бе обявявано предварително на какъв тип авиационна техника ще летят випуските. Разделението ставаше по време на обучението, в зависимост от необходимосттите на ВВС, успеваемостта на курсантите след скрийнинг и личния им избор.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло, като за кандидатстващите специализацията „летец – пилот” ръстът трябва да е под 185 cm и др.

За трета поредна година приемът за специализацията „летец – пилот” е много сериозен. През 2020 г. той беше 16 души (14 за военната авиация и двама за МВР), а през 2021 г. приемът беше 25 души (22 за МО и трима за МВР). Проблемът, обаче е че и през двете години не бяха запълнени отпуснатите бройки. През 2020 г. влязоха за обучение 10 души, а през 2021 г. – 17.

АЕРО обърна внимание на проблема с липсата достатъчно кандидати за пилоти, като проблемът е комплексен и без бързо решение. Дали през тази година нещата ще изглеждат по-различно, предстои да видим.

Повече информация за кандидат-курсантската кампания може да се намери на сайта на ВВВУ.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще се обсъжда с Полша възможността за поддръжка на МиГ-29
Следваща публикация
Министър Заков: Още F-16, нови радари, ЗРК и безпилотни апарати
160 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ден на отворените врати във Враждебна

По случай Празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври, Командването на ВВС организира ден на отворени врати в 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на 16 октомври 2017 г. (понеделник).

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Провали се процедурата за доставка на пиросредства

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

Меню