Още една бройка за специализацията „летец – пилот”

183 прочитания

Още една допълнителна бройка за специализацията „летец- пилот” във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” се отпуска със заповед на министъра на отбраната, като с това бройките достигат рекордните 28.

Заповедта № ОХ-261 е от 21 март 2022 г. и с нея се променя предишната № OХ-58 от януари тази година. С новата заповед общия брой на местата в специализацията „летец – пилот” във ВВВУ стават от 27 на 28. Те от своя страна се поделят между МО и МВР – 24 са местата за военни пилоти, а останалите четири са за нуждите на полицейската вертолетна авиация.

Интересно е, че в новата заповед се прави делене в бройките за Министерство на отбраната. 15 от местата са предназначение за обучение на пилоти за вертолетната авиация, а останалите девет – за изтребителната авиация.

До сега не бе обявявано предварително на какъв тип авиационна техника ще летят випуските. Разделението ставаше по време на обучението, в зависимост от необходимосттите на ВВС, успеваемостта на курсантите след скрийнинг и личния им избор.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло, като за кандидатстващите специализацията „летец – пилот” ръстът трябва да е под 185 cm и др.

За трета поредна година приемът за специализацията „летец – пилот” е много сериозен. През 2020 г. той беше 16 души (14 за военната авиация и двама за МВР), а през 2021 г. приемът беше 25 души (22 за МО и трима за МВР). Проблемът, обаче е че и през двете години не бяха запълнени отпуснатите бройки. През 2020 г. влязоха за обучение 10 души, а през 2021 г. – 17.

АЕРО обърна внимание на проблема с липсата достатъчно кандидати за пилоти, като проблемът е комплексен и без бързо решение. Дали през тази година нещата ще изглеждат по-различно, предстои да видим.

Повече информация за кандидат-курсантската кампания може да се намери на сайта на ВВВУ.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Заков: Още F-16, нови радари, ЗРК и безпилотни апарати
Следваща публикация
Ще се обсъжда с Полша възможността за поддръжка на МиГ-29
183 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

gabrovnitca

МО продава летище Габровница

Министерство на отбраната пусна за продажба част от бившето летище Габровница, край Монтана. Началната цена…

Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Щурмовиците Су-25 са приземени

Флотът от щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС е приземен, поради изчерпване на междуремонтния им ресурс. Последните полети с типа са били изпълнени на 14 декември 2017 г. в Безмер.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Меню