Летище Варна посрещна своя двумилионен пътник

51 прочитания

Летище Варна посрещна своя двумилионен пътник. Това стана днес, 26 септември 2018 г.

Щастливката Дженифър Зибенхар, пригна с полет от Нюрнберг със съпруга си Стефан и двете им деца Паскал и Леон, на 5 и на 2 години. Единият от подаръците, които семейство Зибенхар получиха, бе 5-дневен престой в 5-звезден хотел в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

„Посрещнахме двумилионният пътник в края на активния туристически сезон, надявам се догодина да е по-рано. Но сме изключително доволни от резултатите, които летище Варна постигна досега. Очакваният ръст на пътниците е 14 процента. Има увеличение от всички пазари. Ръстът е по-голям от този на летището в Бургас, като през активния летен сезон той е 19%“, каза главният изпълнителен директор на компанията-концесионер на двете морски летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД Улрих Хеппе.

По неговите думи не малка част от този ръст се дължи на нискотарифните полети. Най-голямо е увеличението на пристигащите от Великобритания – 17 на сто, предхождан от пристигащите от Германия – 18 процента нагоре, и на първо място – увеличение с 21 процента се отчита .полския пазар.

Той допълни, че в началото на сезона на летището са имали притеснения за руския пазар, но към момента увеличението на пътническия трафик от Русия е 6 на сто. Той изрази съжаление за спрените нискотарифни полети София-Варна и обратно, но авиокомпаниите са много зависими и следят изкъсо цената на петрола. При повишение на цената на петрола, планирането на полетите и разширяването на тяхната мрежа се прави много внимателно.

„Затова сме доволни, че засега не виждаме отразяване на повишаващите се цени на петрола по отношение на решенията на компаниите, които касаят летище Варна. Надяваме се полетите между София и Варна да бъдат възстановени“, каза Хеппе.

Планираните инвестиции в летищната инфраструктура в морската столица за следващата година са 11 млн. лева. Същата сума е била инвестирана и тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов: Всички кандидати са фаворити
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

Wizz Air базира втори самолет във Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air пуска шест нови маршрута от Варна и разширява базата си там с втори самолет от юли 2019 г. Това съобщиха от авиокомпанията днес, 12 декември 2018 г.

Авиокаст: Епизод 24

От контрабандни полети на малка височина през българо-турската граница, през статистиката за 2022 г. и…
Меню