Летище Варна посрещна своя двумилионен пътник

4 прочитания

Летище Варна посрещна своя двумилионен пътник. Това стана днес, 26 септември 2018 г.

Щастливката Дженифър Зибенхар, пригна с полет от Нюрнберг със съпруга си Стефан и двете им деца Паскал и Леон, на 5 и на 2 години. Единият от подаръците, които семейство Зибенхар получиха, бе 5-дневен престой в 5-звезден хотел в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

„Посрещнахме двумилионният пътник в края на активния туристически сезон, надявам се догодина да е по-рано. Но сме изключително доволни от резултатите, които летище Варна постигна досега. Очакваният ръст на пътниците е 14 процента. Има увеличение от всички пазари. Ръстът е по-голям от този на летището в Бургас, като през активния летен сезон той е 19%“, каза главният изпълнителен директор на компанията-концесионер на двете морски летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД Улрих Хеппе.

По неговите думи не малка част от този ръст се дължи на нискотарифните полети. Най-голямо е увеличението на пристигащите от Великобритания – 17 на сто, предхождан от пристигащите от Германия – 18 процента нагоре, и на първо място – увеличение с 21 процента се отчита .полския пазар.

Той допълни, че в началото на сезона на летището са имали притеснения за руския пазар, но към момента увеличението на пътническия трафик от Русия е 6 на сто. Той изрази съжаление за спрените нискотарифни полети София-Варна и обратно, но авиокомпаниите са много зависими и следят изкъсо цената на петрола. При повишение на цената на петрола, планирането на полетите и разширяването на тяхната мрежа се прави много внимателно.

„Затова сме доволни, че засега не виждаме отразяване на повишаващите се цени на петрола по отношение на решенията на компаниите, които касаят летище Варна. Надяваме се полетите между София и Варна да бъдат възстановени“, каза Хеппе.

Планираните инвестиции в летищната инфраструктура в морската столица за следващата година са 11 млн. лева. Същата сума е била инвестирана и тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: Всички кандидати са фаворити
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

4 прочитания

Wizz Air пуска линия Виена – Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви днес, 9 януари 2018 г., нова база в Австрия и нов маршрут от Варна до Виена.

3 прочитания

Летище Бургас посрещна тримилионния си пасажер

Летище Бургас днес, 12 септември 2018 г., отбеляза нов рекорд, като посрещна тримилионния си пътник с полет на авиокомпания S7 от Москва. Това съобщиха от летището.

3 прочитания

Рекордна 2018 г. за морските летища

През миналата година летищата във Варна и Бургас са посрещнали 5,5 млн. пътници и повече от 38 000 полета изпълнени от 103 авиокомпании. Ръстът, отбелязан от летищата на „Фрапорт България“, е 13%, а за последните три години трафикът на двете летища се е покачил с 50% до 60%, съобщават от „Фрапорт България“.

3 прочитания

Wizz Air отново спира полетите София – Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Аir за втори път преустановява полетите между София и Варна. Това ще стане от 27 октомври 2018 г., като новината беше потвърдена както от авиокомпанията, така и от дружеството „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, концесионер на летищата във Варна и Бургас, съобщава „Капитал”.

4 прочитания

Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София

Унгapcĸaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr нaмaлявa дecтинaциите, ĸoитo oбcлyжвa oт Бългapия, ĸaтo щe бъдaт cпpeни пoлeтитe дo шecт дecтинaции oт Coфия и двe oт Bapнa. Toвa cтaвa яcнo oт oтгoвop нa ĸoмпaниятa нa зaпитвaнe нa mоnеу.bg .

3 прочитания
Меню