Летище Варна отбеляза 70 години от откриването си

332 прочитания

Летище Варна отбеляза 70 години от официалното си откриване, което става факт на 9 май 1948 г.

Летището започва да се изгражда западно от града през август 1947 г., след като предишната година е взето решение за това. Преди това за граждански полети е ползвана площадка на южния бряг на Варненското езеро, западно от квартал Аспарухово.

Първоначално пистата е грунтова, а постройките дървени. Тържественото откриване става на 9 май 1948 г., когато е и открита въздушната линия София – Варна. Линията се обслужва от витловите самолети Ju 52, а машината покрива разстоянието за два часа и половина.

През 1961 г. се изгражда бетонна писта, а две години по-късно и светлотехническа система, която позволява кацане и през нощта. През 1967 г. е разширен перона и са направени нови рульожни пътеки.

През септември 1972 г. е завършен новия пътнически терминал. Две години по-късно е модернизирана пистата на летището.

Летище Варна е дадено на концесия на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД през 2006 г. Концесията е с 35 годишен срок.

През март 2012 г. е открита обновената писта на летището. През август 2013 г. е открит и новия терминал на летището.

През миналата 2017 г. летището е посрещнало 1,97 млн. пасажери, а през тази година се очаква около 10% ръст, което да позволи да бъде посрещнат и двумилионнен пасажер, за първи път в историята на летището.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари
Следваща публикация
Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията
332 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

alt

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА – 1

Евгени АНДОНОВ разказва за един от най-старателно скриваните моменти от развитието на ВВС на НРБ през 70-те и 80-те години, а именно създаването на възможности българските бойни самолети да използват ядрено оръжие и обучението на летателния и техническия състав за това.

Асен Йорданов – реалният образ

Кой всъщност е Асен Йорданов, чието име се предлага да носи столичното летище? Евгени АНДОНОВ разказва за живота и постиженията в авиацията на именития българин – първи роден авиоконструктор и световноизвестен авиационен педагог.

Авиокаст: Епизод 24

От контрабандни полети на малка височина през българо-турската граница, през статистиката за 2022 г. и…
Меню