Летище Варна отбеляза 70 години от откриването си

327 прочитания

Летище Варна отбеляза 70 години от официалното си откриване, което става факт на 9 май 1948 г.

Летището започва да се изгражда западно от града през август 1947 г., след като предишната година е взето решение за това. Преди това за граждански полети е ползвана площадка на южния бряг на Варненското езеро, западно от квартал Аспарухово.

Първоначално пистата е грунтова, а постройките дървени. Тържественото откриване става на 9 май 1948 г., когато е и открита въздушната линия София – Варна. Линията се обслужва от витловите самолети Ju 52, а машината покрива разстоянието за два часа и половина.

През 1961 г. се изгражда бетонна писта, а две години по-късно и светлотехническа система, която позволява кацане и през нощта. През 1967 г. е разширен перона и са направени нови рульожни пътеки.

През септември 1972 г. е завършен новия пътнически терминал. Две години по-късно е модернизирана пистата на летището.

Летище Варна е дадено на концесия на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД през 2006 г. Концесията е с 35 годишен срок.

През март 2012 г. е открита обновената писта на летището. През август 2013 г. е открит и новия терминал на летището.

През миналата 2017 г. летището е посрещнало 1,97 млн. пасажери, а през тази година се очаква около 10% ръст, което да позволи да бъде посрещнат и двумилионнен пасажер, за първи път в историята на летището.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари
Следваща публикация
Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията
327 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Почина главният конструктор на Ил-76

Вчера, 28 април 2019 г., на 94-годишна възраст е починал Хенрих Новожилов, бивш генерален конструктор на „Илюшин” и главен конструктор на Ил-76 и Ил-96. Това съобщиха от конструкторското бюро.

Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София

Унгapcĸaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr нaмaлявa дecтинaциите, ĸoитo oбcлyжвa oт Бългapия, ĸaтo щe бъдaт cпpeни пoлeтитe дo шecт дecтинaции oт Coфия и двe oт Bapнa. Toвa cтaвa яcнo oт oтгoвop нa ĸoмпaниятa нa зaпитвaнe нa mоnеу.bg .

Половин век от първия полет на Ми-24

Днес се навършва точно половин век от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.

Дългокракият Ил-62

Илюшин Ил-62 определено не е най-популярният съветски реактивен пътнически самолет, засенчен от масовите модели Ту-134 и Ту-154. Четиридвигателният лайнер обаче има своето място в развитието на съветското самолетостроене и помага за разширяване на мрежата на „Аэрофлот“ по съветско време.

Меню